Храните и напитките, които се борят успешно с газовете и подутия корем

2015-12-15 14:45:00
Храните и напитките, които се борят успешно с газовете и подутия корем
Снимка: iStock

Много е неприятно да имаш подут корем, газове и болки в стомаха. Те обикновено се получават вследствие на прием на различни лекарства, консумирането на тестени храни, сладкиши, пикантни храни и подправки, стрес и т.н. Освен гореизброените проблеми, страдащият има и обложен език и лош дъх.

 

Добрата новина е, че има някои храни и напитки, които могат да облекчат временно неразположение. Кои са те?

 

Копър – направи си отвара от копър и я пий няколко пъти дневно. Ако вкуса не ти допада, може да добавиш копъра към салата, ястие или зеленчуково смути.

 

 

Джинджифил – той помага при проблеми със стомаха, намалява гаденето, болките в корема и газовете. Слагай малки количества от него към чая, супата, ястието или сладкишите, които консумираш.

 

Чесън – малко количество пресен чесън ще ти помогне при газове в стомаха. Той също така ще подобри дъха ти, защото има противогъбично действие, а лошият дъх се появява от наличието на гъбички.

 

Кардамон – тази подправка ускорява процеса на храносмилане, като облекчава газовете. Може да я добавиш към ястието или чая си.

 

Ким – нужно е да сдъвчеш няколко зрънца ким, за да намалиш нежеланието газове в корема. Може да го добавиш към чая си, като изчакаш водата да заври, сложи няколко зрънца и след това ги оставиш да се запарят с чая.

 

Асафедита – това е корен от диво тропическо растение, който може да се намери под формата на прах. Подпомага обмяната на веществата и може да се добавя към супи, ястия и сосове.

 

Ябълков оцет – разтвори в чаша с вода 2 супени лъжици оцет, разбъркай и изпий. Тази смес ще ти помогне при нарушено храносмилане и наличие на газове.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия