Как да имаш тонус през зимата [част първа]

2016-01-08 18:46:00
Как да имаш тонус през зимата [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяка година с настъпването на зимата тонусът ти отслабва и постепенно апатията и умората те завладяват. Причината е, че студът отслабва имунната система на организма. Разболяваш се, настроението ти пада, постоянно ти е студено. Ето няколко начина, с които да укрепиш организма си.

 

Избягвай стреса и претоварването. Преумората скапва силите на човека. Отделяй време за почивка. Организирай се така, че първо да свършиш по-важните си задължения. Ако се чувстваш много уморен/а, помогни си с медитация и допълнителен прием на витамини – фреш от портокали е страхотен избор. Но най-важното е да си почиваш достатъчно.

 

 

Предпазвай лигавицата на носа си. Лигавицата на носа е най-засегната през сезона на простудите. Капките, които слагаш при хрема я съсипват. Прочиствай я с физиологичен солен разтвор от аптеката – той стимулира клетъчната дейност, а това усилва защитната роля на лигавицата срещу микробите. Йодът, който се съдържа в нея, има антисептично действие. Не прекалявай с отоплението – температурата в помещенията не бива да надвишава 18-20 градуса. Проветрявай по няколко пъти всеки ден, независимо от времето. Овлажнявай въздуха в помещенията, защото носната лигавица е по-податлива на вируси, когато носът е сух. Цигарите понижават защитните механизми на организма и водят до недостиг на витамини. Пасивното пушене благоприятства възпаленията на горните дихателни пътища.

 

Пречисти се от токсините. Черният дроб, бъбреците, червата и дихателните пътища обичайно сами се избавят от вредните вещества, които се отделят при метаболизма, но когато отровите са повечко, те постепенно се натрупват в различни органи, в тъканите и клетките и така затрудняват дейността им. Затова е добре от време на време да помагаш на организма да се прочиства. Това ще стане, като се храниш правилно с пресни сезонни плодове и зеленчуци, като намалиш мазнините, захарите и полуфабрикатите. Намаляването на порциите понижава и токсините в тялото. Диетата с домашен зеленчуков бульон също може да помогне и за пречистването на организма. Някои растения са изключително ефикасни срещу отровите. Розмаринът, артишокът, глухарчето и черната ряпа стимулират дейността на черния дроб. Лайката и цветът от бъз подпомагат почистването на организма чрез потенето, а живовлякът и евкалиптът  — чрез кашлицата.         

 

Спортувай редовно. Липсата на физическа активност води до умора, а движението и умереният спорт активират снабдяването на тъканите с кислород, улесняват изхвърлянето на отровите и засилват защитните сили на организма. Гимнастика, колоездене, плуване или просто ходене пеша - все едно е какво ще избереш, важното е да го правиш поне 2-3 часа седмично. 30-минутната всекидневна разходка е отличен начин да повишиш тонуса и настроението си, а оттам и здравето си. Ако се разхождаш в парк, ефектът ще е още по-голям.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия