Функциите на маслото от чаено дърво

2015-12-12 11:01:00
Функциите на маслото от чаено дърво
Снимка: freedigitalphotos.net

Най-вероятно не си чувала, че маслото от чаено дърво е сред най-употребяваните етерични масла в света, защото стимулира имунната система. То се получава от листата на диворастящи храст в Австралия. Има бледожълт цвят и приятен аромат. Ето какви функции притежава.

 

Помага при акне и изгаряния. Маслото се използва за локално лечение на акне. При болно гърло се прилага като гаргара с разтвор от вода, няколко капки масло и 2 ч.л.сода за хляб, без течността да се поглъща. Използва се и при изгаряния, защото има антисептичен ефект и предотвратява вторична бактериална инфекция на поразената кожа. Необходимо е да се съхранява в тъмни шишета с капкомер, които намаляват достъпа на светлина и въздух.

 

 

Действа добре при грип. Помага при грип, хрема, синузит, простудни или белодробни усложнения, като няколко капки се слагат във вряща вода и парите се вдишват. При гъбични инфекции на краката се прави баня с топла вода, в която е добавено масло от чаено дърво. Използва се и за масаж, при мускулни натоварвания, мускулна треска, възпалени сухожилия и болезнени стави.

 

Можеш да го използваш и за поддържане на личната хигиена. Може да добавиш няколко капки масло от чаено дърво в шампоана си. Те ще подобрят състоянието на кожата на главата. Много момичета за жалост имат себорея (това е хронично заболяване), маслото намалява риска от появяването ѝ. Прави кожата и косъма по-еластични. А при намазване върху кожата има ефект срещу ухапвания от насекоми. То може да намери приложение дори в домакинството – изпълнява функцията на силен дезинфектант и антисептик. Приготвянето на разтвор от литър вода с 20 капки масло почиства повърхности в банята и предотвратява появата на плесен и мухъл. Можеш също така и в пералнята да добавиш няколко капки за дезинфекция на дрехите.

 

Другото, което трябва да знаеш е, че маслото от чаено дърво се използва само и единствено за външна употреба. Не е подходящо нито като хранителна добавка, нито за прием през устата. Не си мисли, че след като лекува грип, може да лекува и болно гърло например и да си го сложиш в устата. Прочети шишенцето, там е описано как точно да го използваш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия