Бананите се борят успешно с грипа и настинката

2015-10-26 13:47:00
Бананите се борят успешно с грипа и настинката
Снимка: iStock

Ако ти е писнало всяко пролет и есен да се разболяваш от всички възможни грипове и вируси, които върлуват, то трябва да промениш хранителния си режим и да наблегнеш на консумацията на банани. Учените установили, че в жълтите плодове има съставка – чудо, която успешно се бори с настинката и грипа.

 

Откритието открива пътя към ново поколение антивирусни лекарства, които ще се борят с досадните хрема, главоболие и температура. Терапията ще бъде в състояние да замени масово използваните лекарства, които понякога имат редица странични ефекти.

 

 

Учените са на мнение, че могат да впрегнат мощта на протеин, намиращ се в бананите. Съставката има потенциал да противодейства дори на ХИВ, хепатит С и ебола.

 

Новата терапия включва използването на протеина бананов лектин, който обезврежда грипните вируси, като ги свързва с вериги захарни молекули. Според специалистите банановият лектин има сериозен потенциал да се превърне в широкоспетърен антивирус агент.

 

Лектинът може да се окаже ефищасен както срещу грипните вируси, така и срещу редица смъртоносни вируса като ХИВ и ебола, понеже те са покрити със същите захарни молекули, към които се прикрепва протеинът. И преди учените са стигали до извода, че банановият лектин е като инхибитор на вируси. В предишни опити да бъде използват като терапия обаче протеинът е причинил възпалителни процеси. Сега учените са успели да създадат негова форма, която се бори срещу вирусите, без да има странични ефекти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия