Здравословните навици, които могат да те разболеят

2015-10-09 20:43:00
Здравословните навици, които могат да те разболеят
Снимка: freedigitalphotos.net

Замислял/а ли си се, че понякога обичайните битови дейности могат да навредят на здравето ти? Ето кои са те, как могат да навредят на здравословното ти състояние и как да ги извършваш правилно.

 

Възглавницата. В нея може да съществува цяла миниатюрна екосистема, в която да виреят милион спори на гъбични образувания, които дразнят синусите, провокират развитие на хрема, астма и други алергични прояви, казват специалистите. Сменяй възглавницата си на две години, по възможност избирай модел, който се пере в пералня, и я пускай редовно, заедно със спалното бельо, суши я на слънце. Най-добре е тя да бъде антиалергична и да пази от изпотяване. Такива вече се предлагат на пазара.

 

 

Четката за зъби. Тя може да съдържа 1 200 000 микроорганизми – грипни вируси, гъбички и др. А ако съхраняваш четката си за зъби в обща чаша, заедно с другите членове на семейството, размяната на бактерии става по-лесна и опасна. Също така е опасно и тя да се държи в близост до тоалетната чиния, тъй като при пускането на водата силната струя вода може да изпръска четката. Сменяй четката си за зъби на всеки два месеца и винаги, след като си боледувал/а. Важно е да я подсушаваш след употреба, като я измиеш под силна струя вода и я изтръскаш добре. Дръж я в индивидуална стойка (чаша) в банята. Не е желателно да я споделяш с никого.

 

Плуване в обществени басейни. За съжаление, никой не може да ти гарантира идеалната хигиена на тези места. Невъзпитаните хора, които уринират във водата, която  е хлорирана за дезинфекция могат да предизвикат с урината си раздразние на очите, гърлото и белите дробове, тъй като се получава смес от химичени вещества. Има опасност и да хванеш цистит. Така че задължително си взимай душ преди да влезеш в басейна и веднага след като излезеш от него. Ходи с джапанки покрай басейна и под душовете, за да се предпазиш от гьбички инфекции, които се разпространяват доста на тези обществени места.

 

Прекалено честа смяна на дневния режим. Честите промени в рутинните действия се отразяват зле на здравето, защото са свързани с физическата активност, съня и храненето. По този начин в организма ти се образуват хормони на стреса (кардиозол), които могат да засегнат паметта ти. Старай се да се придържаш към определен режим, не се преуморявай и живей пълноценно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия