Храните, които ще направят косата ти здрава и с блясък

2015-09-04 12:16:00
Храните, които ще направят косата ти здрава и с блясък
Снимка: iStock

Въпреки че оплешивяването се среща основно при мъжете, косопадът засяга представителите и на двата пола. Най-голяма роля има генетиката, но има и други фактори, оказващи влияние като недостиг на определени хранителни вещества, понижена функция на щитовидната жлеза, недостатъчно кръвообращение на скалпа, хормонален дисбаланс и други.

 

Всеки знае, че храненето е много важно за здравословното състояние на човек. Виж на кои храни трябва да наблегнеш и от какво имаш нужда, за да бъде косата ти здрава и с блясък:

 

Колаген – за да произвежда организма ти по-голямо количество, трябва да се храниш с храни, богати на витамин С – червени чушки, цитрусови плодове, ягоди и други. Колагенът е важен, защото обгражда косъма и го защитава от външно влияние.

 

 

Цинк – зелените листни зеленчуци, аспержите, краставиците, фасулът, мангото и целината съдържат в себе си голямо количество силициев диоксид. Има го и в билката хвощ. Цинк има още и в орехите, тиквените семки, бразилските орехи и пресните стриди.

 

Есенциални мастни киселини – за да функционира организмът ти правилно, имаш нужда от достатъчно количество мастни киселини. Затова е препоръчително редовно да консумираш авокадо, орехи, риба и ленено семе.

 

Желязо – то е много важно за растежа на косата. Храните, богати на желязо, са смокините, горските плодове, спанакът, праза, кашуто, фурмите, зелените листни зеленчуци и др. За да усвояваш напълно желязото, което приемат, трябва успоредно да консумираш и храни, богати на витамин С.

 

Следи си състоянието на щитовидната жлеза – голяма част от хората, които се оплакват от косопад, всъщност имат проблеми с щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът може да доведе до изтъняване на косата, затова е добре редовно да хапват водорасли, които са богати на йод и балансират това състояние.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия