Кои са най-подходящите храни за закуска

2015-06-13 15:03:00
Кои са най-подходящите храни за закуска
Снимка: freedigitalphotos.net

Закуската е най-важното хранене за деня. Никога не бива да пропускаш закуската, без значение дали си на диета, или не. Трябва да си изградиш навик да закусваш, ако не искаш да си докараш язва или друг стомашен проблем. Освен това, така ще имаш сили, с които да започнеш деня. Кои са най-подходящите храни за закуска?

 

Яйца. Погрешно се смята, че яйцата са храна, от която се пълнее. Ако ги ядеш пържени с бекон, определено ще са калорийна бомба, но заради бекона. Можеш да ги пържиш в малко мазнина или дори без, да ги свариш – всичко зависи от предпочитанията. Яйцата са много богати на белтъчини и то на казеинов протеин. Той се усвоява бавно и 2-3 яйца могат да те заситят за много дълго време. Така няма да пригладнееш силно и да се тъпчеш със сладкиши, защото умираш от глад.

 

Зърнена закуска – овесени ядки. Овесените ядки са перфектна закуска. Те са много евтини, освен това са вкусни и засищащи. Можеш да ги смесиш с кисело или прясно мляко.  Друга идея е да ги добавиш към яйца. Прави се по следния начин: разбиваш яйцата, прибавяш 2-3 лъжици овесени ядки и изчакваш сместа да престои около 15 минути. След това пържиш в тиган. Овесът е богат на фибри, бавни въглехидрати, които се усвояват равномерно от организма и витамин В.

 

Банан. Той е чудесна закуска, защото е хранителен, но е лек. Погрешно бананът е обвиняван за храна, от която много се пълнее. Той е богат на въглехидрати, но ако се хапва сутрин, не е никакъв проблем. Като цяло, добре е да ядеш сутрин въглехидрати, а вечер да си ги спестяваш. Затова бананът е чудесна закуска, но не и залъгалка преди лягане. Освен това е полезен, защото съдържа калий и витамин А.

 

Ако нямаме навик да закусваме… Има хора, които не се хранят до обяд, а това е голяма грешка. Не бива да допускаш това. За да се научиш да закусваш, можеш да започнеш сутринта със смути. Трябват ти само свежи плодове, можеш да добавиш и мляко.

 

Сандвич с авокадо. Хлябът също е чудесна идея за закуска, разбира се, пълнозърнест. Можеш да си направиш сандвич с авокадо, защото този плод е изключително хранителен и полезен. Ако не ти харесва, заложи на по-традиционен вариант – сирене, филе и зеленчуци.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия