Класация на най-добрите храни за отслабване

2015-05-13 15:11:00
Класация на най-добрите храни за отслабване
Снимка: thinkstockphotos.com

Лятото вече чука на вратата и най-вероятно вече обръщаш по-голямо внимание на нещата, които ядеш. За добро или лошо, няма диета, която за няколко дни може да те отърве от излишните килограми, без да има йо-йо ефект след това. За да се отървеш от мазнините, просто трябва да изгаряш повече калории, отколкото приемаш. Ако искаш да се вталиш, със сигурност ще трябва да промениш хранителния си режим и да започнеш да спортуваш редовно. Има храни, които хем имат ниско съдържание на калории, хем ще те заситят за по-дълго време. Кои са те?

 

Яйца – те са изключително богати на протеини, които ще ти помогне да бъдеш сит за дълго време. Хората, които закусват по две яйца дневно, приемат над 400 калории по-малко през останалата част от деня в сравнение с тези, които ядат нещо друго за закуска. Това доказва, че консумацията на яйца води до чувство за ситост, което се задържа дълго време.

 

 

Овесена каша – статистиката показва, че хората, които закусват зърнени храни, имат по-нисък BMI от останалите. Овесената каша е най-засищащата закуска според специален Индекс на засищане, разработен от австралийски учени. Също така консумацията на овесена каша ни прави сити за дълго време, защото съдържа в себе си фибри и протеини.

 

Ябълки – този плод е идеален за хората, които обичат да си похапват между трите основния хранения за деня. Една средно голяма ябълка съдържа 85% вода и 5 грама разтворими фибри, което я прави идеална за закуска. Също така в ябълките има кверцетин – флавоноид, който помага на борбата срещу някои видове рак, подобрява работата на белите дробове и намалява вредите от холестерола.

 

Риба – доказано е, че хората ядат с 11% по-малко на вечеря, ако на обяд са консумирали риба, а не някакво друго месо. Обяд, който е богат на рибни протеини, намалява калорийния прием повече, отколкото обяд със същата калорийна стойност, но от свинско, например. Учените все още не знаят защо рибата е толкова засищаща, но търсят отговора на този въпрос.

 

Булгур – булгурът се приготвя бързо и лесно и е идеален заместител на белия ориз и макаронените изделия, които имат ниско съдържа на фибри и са много обработени. Фибрите помагат за забавяне на отделянето на инсулин, за да не се стига до скок на кръвната захар, което се получава при приемане на въглехидрати с ниско съдържание на фибри като паста и ориз.

 

Обезмаслено кисело мляко – консумацията на три порции кисело мляко дневно помага на човек да изгуби два пъти повече тегло в сравнение с хората, които не ядат никакви млечни продукти. Калцият заедно с други биоактивни съединения забавят процеса на производство на мазнини и забързват тяхното изгаряне.

 

Карфиол – в този зеленчук няма нишесте и това го правя идеален избор за хора, които искат да се отърват от излишните килограми. В него има сулфорафан, който се използва при борба с рака, както и витамин С и фолиева киселина, които помагат за свалянето на излишното тегло.

 

Фъстъци – може да са доста калорични, но помагат при отслабване. Учените установили, че хората, които редовно консумират фъстъци, ядат по-малко през остатъка от деня и по-лесно поддържат теглото си.

 

Салата – салатите са доста нискокалорични, стига да няма добавен към тях някакъв високакалоричен дресинг. Те засищат за определено време, защото съдържат в себе си свежи зеленчуци, варива, здравословни мазнини и постни протеини. Доказано е, че жените, които ядат салата като предястие към макаронени изделия, приемат по-малко количество калории, отколкото, ако директно започнат с пастата.

 

Супа – тя е идеална за започване на обяда или вечерята, защото водата в супата ѝ придава по-голям обем и това води до по-бързо засищане. По този начин човек приема по-малко количество калории през деня и му е по-лесно да се отърве от излишните килограми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия