Лененото семе - храната на бъдещето

2015-05-13 12:24:00
Лененото семе - храната на бъдещето
Снимка: thinkstockphotos.com

Лененото семе е изключително полезно за здравето на човека. То се използва при кашлица, при запек, при хроничен колит и при други здравословни проблеми.

 

Лененото семе е най-силният противопаразитен продукт. То убива гъбичките и вирусите на хепатита. В народната медицина е известен компресът от ленено семе. То се слага в торбичка от марля, която се пуска за около 10 минути във вряща вода, след това се поставя върху мястото, където човек изпитва болка и се държи, докато изстине. По този начин се лекува успешно ревматизъм, болки в корема, зъбобол, ишиас, невралгия на лицето и проблеми с пикочния мехур и бъбреците.

 

При изгаряне на кожата се прилага прашец от ленено семе, а при напукани пети – ленено семе, сварено в мляко под формата на компрес.

 

Лененото семе има изразени лечебно – профилактични свойства при нарушаване на мастната обмяна, онкологични заболявания, атеросклероза. То нормализира функциите на стомашно – чревния тракт, черния дроб и щитовидната жлеза и има подмладяващ ефект.

 

Приемът на лененото семе е добре да става с храни като супа, извара, кисело мляко и др. Дневната препоръчителна доза е около 25 грама.

 

Рецепти:

 

При запек – счукват се 2 чаени лъжици ленено семе и се заливат с чаша гореща вода. Пият се по 100-150 милилитра 2-3 пъти дневно. Може да се сварят 2 супени лъжици ленено семе в 300 милилитра вода и да се оставят за 10 минути, след което да се разбъркат хубаво и да се прецеди течността. Трябва да се пие по 100 милилитра на гладно при атония на червата. При хроничен запек се препоръчва всеки ден да се приема по 1 чаша непрецедена настойка от ленено семе.

 

 

При диабет – нужни са ти равни количества стръкчета зелен фасул, овесена слама, ленено семе и листа от черница. 3 супени лъжици от наситнената смес се заливат с 3 чаени чаши гореща вода, варят се на бавен огън, след което се охлаждат и прецеждат. Приема се по половин чаша 3 пъти дневно, докато изчезне сухотата в гърлото и постоянната жажда. Същата настойка е подходяща и при възпаление на пикочния мехур.

 

При невралгична болка – трябват ти няколко листа мушкато, които са поставиш върху ленена салфетка и да бинтоваш мястото, което те боли. Отгоре трябва да поставиш топла кърпа. Подмени листата от мушкато след 2-3 часа.

 

За какво е полезно лененото семе?

 

- увеличава усвояеемостта на калция. Препоръчително е да се комбинира с храни, които са богати на калций като бобови храни, тофу, зеле, риба и др.;

- подпомага правилното функциониране на черния дроб;

- намалява сухотата на очите при хора със синдром на Сьогрен и като цяло има положителен ефект върху зрението;

- спомага за намаляване на теглото;

- при някои жени облекчава предменструалния синдром;

- значително намалява времето за възстановяване на мускулите след тренировка;

- бори се успешно с атеросклерозата;

- повишава имунната система;

- подпомага лечението на кожни проблеми като пърхот, акне, псориазис, екземи и др.;

- облекчава астмата, като помага освобождаването на противъзпалителни агенти;

- подпомага реакциите на тялото по време на стресови ситуации;

- действа облекчаващо при някои видове алергии;

- има положително въздействие при някои психични отклонения;

- предпазва от сърдечно – съдовия заболявания;

- намалява нивото на холестерола;

- унищожава някои видове ракови клетки;

 

Доказано е, че отварата от лен извежда радионуклидите, токсините и други отровни вещества.

 

Как се използва лененото семе?

 

Лененото семе се запазва за по-дълго време, когато е на цели семена, а на смляно. Външната му обвивка запазва мастните киселини вътре добре защитени. Ако лененото семе е качествено при съхранение на сухо, тъмно и хладно място може да бъде годно до 1 година.

 

Препоръчително е лененото семе да се приема смляно, защото когато се приема на цели семенца, то преминава през чревния тракт, без да може организмът да извлече полезните му свойства.

 

След като бъде отворен пакетът с ленено семе, добре е то да се съхранява в хладилник, защото бързо гранясва.

 

Лененото семе може да бъде намерено в аптеките, здравословните магазини и щандове. Препоръчителната дневна доза е 1-2 супени лъжици.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия