Какво не знаеш за мазнините

2015-03-11 18:59:00
Какво не знаеш за мазнините
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки човек иска да бъде строен и слаб. Наднорменото тегло може да ни донесе много рискове за здравето, както и ниско самочувствие, заради притесненията ни около външния вид. Наднорменото тегло може да бъде опасно, но недостигът на мазнини в тялото също не е риск за подценяване. Мазнините играят важна роля, която не бива да пренебрегваме. Какво не знаеш за мазнините?

 

Имат ли изобщо някаква функция? Мазнините имат повече функции, отколкото си представяш. Вероятно внимаваш как се храниш, защото не искаш да качиш килограми и да натрупаш излишни мазнини. Всъщност, дори да не си с наднормено тегло, тялото складира известно количество мазнини. Те са му изключително необходими, защото така тялото се запасява с енергия. Мазнините са нещо като резерв на тялото, който е изключително необходим. Освен това мазнините изолират тялото и ни предпазват от студа. Те играят и важна роля в синтезирането на половите хормони и при двата пола.

 

 

Можеш да обвиниш мазнините при проблеми с половите хормони или менструацията. Да, определено можеш да потърсиш проблема в теглото си. Ако си с наднормено тегло и имаш проблемен месечен цикъл, вероятно това е разковничето. Също така, ако си много слаба, има вероятност да нямаш достатъчно мазнини в тялото ти и то да не може да синтезира правилно естрогена.

 

Какво е индекс на телесната маса? Това е начинът да разбереш дали си с наднормено тегло. Можеш да изчислиш индекса на телесна маса чрез схема, като въведеш тегло и ръст. Така получаваш резултат, според който можеш да разбереш дали имаш проблеми със затлъстяването.

 

Спортът усложнява отслабването, защото изгражда мускулна маса. Това е абсолютен мит. Най-добрият начин за отслабване е спорт плюс балансирано хранене. Само така можеш да постигнеш красиво тяло без да навредиш на здравето си. Момичетата не бива да се страхуват, че ще станат мускулести, ако спортуват. В женското тяло има много ниски нива тестостерон, а именно те са отговорни за натрупването на мускулна маса. Няма да станеш по-мускулеста, ако тренираш, а ще бъдеш по-стегната.

 

Най-лошо е да се трупат мазнини в областта на корема. Това е вярно. Повечето хора трупат мазнини там, а не знаят, че това е наистина вредно. Така се повишава риска от диабет, сърдечни болести, деменция и инсулт.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
thefreak
преди 9 години

"всеки човек иска да бъде строен и слаб" - наистина ли?Някакви линкове, нещо? Източници на информация? Доста твърдения са направени, а не са подкрепени от факти и/или изследвание.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия