9 признака, че си в добро здравословно състояние, без значение от теглото ти

2014-10-30 16:12:00
9 признака, че си в добро здравословно състояние, без значение от теглото ти
Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето хора си правят изводи относно своето здраве спрямо теглото. Това е най-лесният начин – качваш се на кантара и виждаш дали си прекалено слаб или с наднормено тегло. Теглото обаче не е добър критерии що се отнася до здравето.

 

Хората, които имат излишни килограми, се притесняват от външния си вид и смятат, че здравето им е застрашено заради излишните мазнини, които имат. Прекалено слаби мъже и жени пък смятат, че не си доставят нужните витамини и минерали и организмът им не функционира правилно. Това е възможно, но може и човек да греши и да се притеснява излишно. Същото се отнася и за нормалното телосложение. Може да си в границите, но въпреки това да имаш здравословни проблеми. За да разбереш наистина дали си в добро физическо и психическо състояние, виж следните критерии:

 

1. Ядеш повече пълнозърнести храни, отколкото преработени – всеки знае, че храната играе изключително важна роля що се отнася до здравето. Повечето хора обаче не обръщат особено внимание на храната, която консумират. Това, че ядеш основно салати, не означава, че си правиш добра услуга на организма. По-добре е редовно да консумираш пълнозърнести продукти и по-малко преработени храни, отколкото да живееш само на плодове и зеленчуци. Яж кафяв ориз или киноа вместо хляб, чипс и бисквитки, пресни пилешки гърди вместо преработени меса като луканка, салам и т.н. Разбира се, трябва и да хапваш достатъчно количество плодове и зеленчуци, но не се храни само с тях, защото не е полезно. Може 1 ден в седмицата да консумираш само плодове и плодови сокове, но повече е излишно.

 

 

2. Ядеш, когато си гладен и спираш, когато се наситиш – повечето хора ядат от скука или защото са лакомо. Реално малцина са тези, които наистина се хранят, когато са гладни и спират, когато се наситят. Повечето ядат бързо и на крак и късно разбират, че са се нахранили. Най-често това се случва, когато вече им е тежко и съжаляват, че са погълнали толкова много храна наведнъж. Хубаво е да разбереш кои храни ти понасят и кои е добре да избягваш или да консумираш само в малки количества. Хапни нещо, изчакай да мине известно време и виж как се чувстваш – може би ти е тежко? Или пък коремът ти се е подул? Или пък имаш много енергия и се чувстваш добре? Това, че една храна е полезна, не означава, че е полезна и за твоя организъм. Направи си собствено проучване и се храни според нуждите и предпочитанията на твоето тяло.

 

3. Не се ядосваш, когато хапнеш нещо нездравословно – знаеш, че сладките неща и пържените храни не са здравословни и са висококалорични, но и знаеш, че имаш нужда от тях поне от време на време. Тялото ти може да няма нужда от тях, но мозъкът ти има и ти задоволяваш неговите нужди, като хапваш малко. Стига да не е често и наистина количеството да не е голямо, няма никакъв проблем. Все пак не бива да се тормозиш и да се лишаваш от неща, които ти доставят удоволствие.

 

4. Движиш се достатъчно – колкото и да си дебел или слаб, ако имаш висока физическа активност и не водиш застоял начин на живот, няма за какво да се притесняваш за здравето си. Хубаво е да се движиш, без значение дали го правиш във фитнес залата или по цял ден.

 

5. Храната не те кара да се чувстваш зле – има много хора, които се чувстваш зле, когато хапнат нещо вкусно, нездравословно и висококалорично. Сигурно ти се е случвало да се мразиш, след като изядеш една гофрета, обилно облята в шоколад?

 

6. Сънят ти стига – щом спиш добре и имаш достатъчно енергия през деня, значи всичко е наред с твоя организъм. Няма значение дали спиш 6 или 8 часа, важното е времето да ти стига и да се чувстваш добре през останалата част от деня. Ако имаш нужда от повече ядене, за да си доставяш нужното количество енергия, значи нещо не е наред.

 

7. Можете да вършите физически неща, които искате – ако можеш да тичаш половин час или да се качиш пеша до Черни връх, значи си във форма и нямаш проблеми със здравето. Ако ти имаше нещо, със сигурност щеше да ти е трудно да правиш физически натоварвания.

 

8. Можеш да се контролираш – ако си психически уравновесен, нямаш нарушения и се чувстваш добре в кожата си, значи ще можеш да контролираш емоциите си – няма да ти се случи да се разплачеш в час, защото учителката ти се е разкрещяла, нито ще се смееш глупаво в неподходящ момент. Разбира се, нормално е да плачеш, когато ти е тъжно, но е хубаво да се сдържаш и да го правиш, когато си насаме или с близък приятел, на чието рамо може да поплачеш.

 

9. Чувстваш се страхотно - хубаво е човек да бъде щастлив, независимо какво прави. Може да не учиш в мечтаното училище, да не работиш професията, която ти доставя удоволствие или да нямаш много пари, но е важно да се чувстваш добре и да се радваш на живота. Оптимистичното ти настроение е гаранция за отблъскване на стреса и емоционална устойчивост.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия