Как се градят хранителни навици, когато си по цял ден навън

2014-10-27 15:19:00
Как се градят хранителни навици, когато си по цял ден навън
Снимка: thinkstockphotos.com

На учениците и студентите им е ясно, че е много трудно да са по цял ден навън и да се хранят здравословно. Особено трудно е, когато живееш далеч от семейството си и поне вечерно време не ядеш нормална, сготвена храна. Всеки ден едно и също. Това, че твой приятел се е натровил преди седмица от любимите ти дюнери, го приемаш като случайност и стискаш палци да не ти се случи и на теб.

 

Повечето студенти, което не могат съвсем да се откажат от готвените храни, си ги набавят от заведения, които ги предлагаш. Определено не е същото като на мама, но е по-добре от дюнер, сандвич или пица. Хубаво е да се научиш от време на време да си приготвяш сам нещата за ядене. Да, това ще ти отнеме известно време, но ще ти излезе по-евтино и ще знаеш със сигурност какво ядеш. Трябва да имаш поне няколко основни неща, за да може да си готвиш бързо и лесно.

 

Какво ще ти е необходимо?

 

Микровълнова

Тостер

Дълбока купа

Отварачка

Тиган

Голяма лъжица

Решетъчна лъжица

Остър нож

Прибори

Шпатула

 

Необходимите вещи може да си ги набавиш от роднини. Всеки има излишни прибори, чинии, тенджери и т.н. С удоволствие ще ти ги дадат, защото ще знаят, че ще ги използваш известно време и ще ти бъдат полезни.

 

 

Преди да отидеш да пазаруваш, трябва да знаеш с колко точно пари разполагаш. Отдели си съответната сума за пазар и не я надвишавай. Предварително си направи списък с нещата, които наистина са ти необходими и купи само тях. Повечето хора са склонни да отидат в супермаркета и да си тръгнат оттам с неща, които не им трябват, но са решили да купят по една или друга причина. Купувай си по малко храна, за да бъде винаги прясна. Няма смисъл продуктите да се залежават у вас.

 

Колкото и да не ти си иска, когато бюджетът ти е ограничен, ще трябва да си купуваш по-евтини храни и напитки. Това не означава да си купуваш боклуци, защото те са вредни за здравето, просто се възползвай от промоциите и хвърляй по едно око на щандовете с намалени продукти. В България на доста места има такива щандове, където има качествени стоки, които са намалени, защото скоро им изтича срокът на годност.

 

Старай се поне два пъти на ден да ядеш у дома. Няма как да не ти се налага да се храниш и навън, когато си по цял ден на училище/университет, но поне другите две хранения може да са вкъщи. Направи си нещо бързо и вкусно за закуска – яйца, пълнозърнест сандвич, мюсли, плодова салата и т.н. За обяд или вечеря може да си направиш паста, картофи, пиле с ориз, зеленчуци на пара и т.н. Повечето хора си мислят, че да се готви е трудно и е нужно доста време, но истината е, че повечето храни стават бързо и са наистина по-вкусни от тези, които предлагат в заведенията. Най-често тайната е в подправките. Затова, ако искаш различни и вкусни ястия, експериментирай с подправките, бъди креативен.

 

Когато човек промени хранителните си навици към по-добро, той усеща прилив на енергия и се чувства по-добре в кожата си. Ако се храниш основно у дома, ще даваш по-малко пари за хранене, а в същото време ще ядеш по-често и ще ти бъде по-вкусно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия