Колкото по-тясна е полата, толкова по-голям е рискът от рак на гърдата

2014-09-26 12:15:00
Колкото по-тясна е полата, толкова по-голям е рискът от рак на гърдата
Снимка: thinkstockphotos.com

Ракът на гърдата е болестно състояние, което засяга жлезната тъкан. Това е най-широко разпространеният рак сред представителките на нежния пол и е на второ място като причина за смъртността при тях.

 

Как да се прегледаш сама?

 

Застани пред огледалото с ръце, прибрани до тялото и огледай гърдите си за всякакви промени. След това вдигне ръцете си и ги огледай отново.

 

 

Постави ръце на ханша и стегни мускулите на гръдния кош. Разгледай внимателно формата и външния вид на гърдите си.

 

Застани под душа или във ваната с насапунисани ръце. Постави лявата ръка на тила, а пръстите на дясната прибери един до друг. Започни да движиш дясното си ръка, като леко притискаш по лявата гърда до подмишницата. Повтори същото за дясната гърда.

 

Нежно притисни зърната на всяка гърда между палеца и показалеца, за да видиш дали има секрет.

 

Учените наскоро установиха, че промяната в размера на полата може да подсказва за увеличен риск за развитие на рак на гърдата. Ако няколко пъти смениш размера на полата си с по-голям, по-добре да си правиш профилактични прегледи редовно.

 

Размерът на полата е изключително лесен начин за контролиране на тялото. Затлъстяването е известен рисков фактор за рак, особено натрупването на тлъстини в областта на талията.

 

В изследването участвали над 90 000 жени между 50 и 60-годишна възраст. За 3 години 1090 от тях развили рак на гърдата.

 

Специалистите установили, че един размер по-голяма пола за 10 години след 25-годишна възраст означава с 33% по-голям риск от рак на гърдата, а пола, която е по-голяма с два размера за същия период от време – 77% по-висок риск.

 

"Ние знаем, че 40 процента от случаите на рак на гърдата могат да бъдат предотвратени чрез промени в начина на живот, като например редовно спортуване и поддържане на здравословно тегло. Това изследване предлага еди много лесен начин за следене на теглото. Жените по-лесно си спомнят какъв е бил размерът на полата им, когато са били по-млади, отколкото какъв е бил индексът на телесната им маса", споделят учените.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия