Наднорменото тегло може да се признае за инвалидност

2014-08-06 17:25:00
Наднорменото тегло може да се признае за инвалидност
Снимка: huffingtonpost.co.uk

Наднорменото тегло, което се получава в резултата на затлъстяването е един от най-големите проблеми на съвремието ни. То е болестно състояние, при което индексът на телесната маса е 30 или по-висок. Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

 

 

За съжаление, заболяването е широко разпространено при по-голяма част от подрастващите, което е повече от обезпокоително. Изключително важно е родителите да подходят сериозно към проблема и да успеят да накарат детето си да осъзнае колко пагубно за него може да бъде всичко това. Не бива да забравяме обаче, че винаги има и друга гледна точка, затова е добре да се поставим на мястото на страдащите от затлъстяване и да им помогнем да не бъдат жертва на дискриминация.

 

Именно това се опитва да направи и експертът от Европейския съд в Люксембург Нийло Яаскинен, според който съвсем скоро може хората с наднормено тегло да бъдат обособени като инвалиди. Това далеч не бива да се възприема с негативизъм, а цели защитата им.

 

Решението на съда е провокирано, от казуса на Карстен Калтофт, който бе уволнен от работата си като детегледач през 2010 година от градския съвет. Калтофт твърди пред съда в Люксембург, че е жертва на дискриминация, като е уволнен заради наднорменото си тегло.

 

За да бъде отчетена дискриминация обаче е необходимо наднорменото тегло да се счита за инвалидност, тъй като европейското право не забранява дискриминацията на база на наднормено тегло, дори и да предлага защита, когато става въпрос за увреждане.

 

Поради тази причина експерта се надява в законодателството да се вмъкне наредба, която да разглежда екстремно затлъстелите хора, чиито индекс на телесна маса надвишава 40, като инвалиди. За тези, които не са наясно индекса на телесна маса се определя от теглото и височината на даден човек.

 

Според Яаскинен определянето на затлъстяването като вид инвалидност е наложително, тъй като всички сме свидетели, че при такова състояние хората са с нарушена трудоспособност и имат не малко пречки при воденето на нормален живот. Според него не бива факта, че увреждането е постигнато с помощта на самия инвалид, да е пречка за отъждествяването му като инвалидност.

 

Какво ще се случи и ще има ли промяна в законодателството, която да регламентира затлъстяването като вид инвалидност предстои да разберем. А вие какво смятате има ли нужда от тази промяна или сегашното законодателство се справя достатъчно добре с този проблем?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Именно това се опитва да направи и експертът от Европейския съд в Люксембург Нийло Яаскинен, според който съвсем скоро може хората с наднормено тегло да бъдат обособени като инвалиди.====================================Нагли пумияри, не стига, че ядат за трима, а и ще им се плаща пенсия за инвалидност, за да могат да го правят.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия