Внимателно с напитките, когато си на диета!

2014-04-18 14:31:00
Внимателно с напитките, когато си на диета!
Снимка: freedigitalphotos.net

Времето вече е топло, човек се ориентира към летните дрехи, а скоро ще стане време за море, плаж и басейн. Това вероятно радва повечето хора, но докато не се окаже, че летните дрехи не ни стават. Зимата е времето, в което сме склонни да качваме тегло и да се отпускаме. Време е да се стегнеш, за да можеш да се насладиш на ваканцията си и да не се притесняваш, че всичко ти е отесняло.

 

Сега ще поговорим повече за напитките, отколкото за храните, когато ди на диета. Проблемът на много хора е, че когато искат да отслабнат внимават много с какво се хранят, броят калориите, ограничават вредната храна до минимум и се опитват да се хранят здравословно. Това е чудесно, но не и ако пропускаш напитките. Те са важна част от дневния калориен прием, защото една напитка може да ти донесе повече калории, отколкото си мислиш. Кои напитки са подходящи, когато си на диета и кои не са?

 

Сода. Всеки път, когато пиеш сода, консумираш празни калории. Ако си на диета, безалкохолните напитки не бива да бъдат включени в менюто ти. Безалкохолните напитки са вкусни и тийнейджърите имат навик да ги употребяват често, но ги намали. Дори тези, които се водят диетични, имат излишни калории. Освен това са вредни, защото ако не съдържат захар, те са пълни с подсладители, които вредят много на организма.

 

 

Вода. Ако замениш газираните напитки с вода, това ще се отрази много добре на диетата ти. Така ще премахнеш стотици ненужни калории, които приемаш ежедневно с всяка чаша безалкохолно. Пиенето на две чаши вода преди ядене ще напълни стомаха ти с течност и ще ти създава усещане за ситост. Така ще се храниш по-малко. Приемът на повече вода ускорява метаболизма, което спомага отслабването.

 

Плодов сок. Тук става дума за фрешовете, а не за соковете от кутия. Фрешовете са полезни, защото са пълни с витамини. Но идва дилемата: дали да пиеш сок, който е пълен със захари (фруктоза) или да се въздържиш. Трябва да отбележим, че няма лошо да си позволяваш 100% натурален сок, тъй като имаш нужда от витамини. В никакъв случай не бива да добавяш още захар. Освен това, ако много обичаш сокове, можеш да си направиш една голяма чаша фреш, която да разредиш с вода или да добавиш лед. Така количеството ще се увеличи, а калориите – не.

 

„Да” на зеленчуковите сокове! Зеленчуковите сокове са също толкова полезни, колкото и плодовите, но съдържат много по-малко калории. Чаша доматен сок съдържа 41 калории, докато сок от портокал – 122. Освен това зеленчуковите сокове са по-хранителни, особено ако съдържат пълпи. Ако изпитваш силен глад между храненията, изпий чаша зеленчуков сок.

 

Кафе! Кофеинът влияе положително на метаболизма и подпомага организма. Ако не прекаляваш с него, то може да ти помогне в горенето на мазнините и в прочистването на организма, защото съдържа антиоксиданти. Две чашки кафе на ден е оптималната доза. Но тук говорим за черно горчиво кафе.

 

Кафетата, които съдържат захар, сметана, мляко и сиропи с вкусове, могат единствено да пречат на диетата ти. Някои кафета с добавени глезотийки могат да съдържат и до 570 калории, което се равнява на цял обяд!

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия