Навиците, които не подозираме, че ни вредят

2014-04-10 13:03:00
Навиците, които не подозираме, че ни вредят
Снимка: freeimages.com

Всеки един от нас се стреми да води здравословен начин на живот, защото само по този начин може да се чувства наистина комфортно в тялото си и същевременно да има красив и щастлив вид. За да живеем здравословно обаче всеки един от нас опира до определени ежедневни навици. Обзалагаме се, че за много от тях не знаете какво е въздействието им върху тялото ви, затова решихме да направим мини класация на навиците, за които не подозираме, че ни вредят.

 

 

1. Миенето на зъби след всяко хранене

 

Сред мнозина е широко разпространен мита, че непосредствено след всяко хранене трябва да мием зъбите си. Като цяло концепцията е добра, но трябва да се внимава в детайлите, тъй като учени доказаха, че миенето на зъби след всяко хранене е вредно. Това е така, тъй като след хранене, поетата храна може да остави върху емайла ви киселина, която да го отслаби. Механичното обработване с четка е последното, което му е необходимо, докато е в отслабено ниво. За да се предпазите от влиянието на храната, по-добре след всяко хранене да изплаквате устата си с вода, а миенето на зъби да оставите само за сутрин и вечер.

 

2. Пиене само на бутилирана вода

 

Осъзнаваме, че в повечето населени места водата, която е по чешмите е меко казано негодна за пиене, това обаче далеч не означава, че трябва да се ограничим само до прием на бутилирана вода, тъй като учени са установили, че това може да се окаже опасно за здравето ни. Бутилираната вода е бедна на флуориди, което води до образуване на кариеси по зъбите, затова е изключително важно да внимавате с нея.

 

3. Почистването на дома с антибактериални препарати

 

В днешно време, едва ли ще се намери човек, който да не използва антибактериални препарати, за да си осигури необходимата хигиена на дома. Малко са обаче тези, които знаят, че въпросните препарати могат да бъдат изключително вредни, тъй като много често съдържат четвъртични амониеви съединения, които причиняват астма, или пък съединението 2-бутоксиетанол, което може да доведе до развиването на ракови образувания. Най-лошото е, че повечето производители дори не изписват на етикета, че препарата съдържа въпросните съединения, затова ви призоваваме да бъдете внимателни с препаратите.

 

4. Честото използване на хранителни добавки

 

Изключително популярно е в последните няколко години манията за приемане на хранителни добавки като минерали и витамини. Това обаче невинаги се отразява добре на организма. Кристин Розенблум, професор в Щатския университет на Джорджия, споделя: „Хората често приемат хранителни добавки, без реално да осъзнават какво точно консумират или дали наистина се нуждаят от тях“. Това може да им доведе доста здравословни проблеми, тъй като например завишените количества от витамин С водят до гастоентерологичен дистрес и вредят на болните от диабет, а прекаляването с витамин В6, може да доведе до нервно увреждане.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия