Кокосовото масло помага в борбата срещу кариесите

2012-09-08 13:00:00
Кокосовото масло помага в борбата срещу кариесите
Снимка: sxc.hu

Кокосовото масло може да се окаже безценен помощник в борбата срещу кариесите, твърдят ирландски изследователи, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

След серия от експерименти, учени от технологичния институт в град Атлоун установили, че кокосовото масло спомага за унищожаването на бактерията Streptococcus mutans, която полепва по зъбите и се счита за един от основните причинители на кариеси.

 

 

Откритието на ирландските специалисти може съвсем скоро да накара производителите да включат кокосовото масло като активна съставка в произвежданите от тях продукти за устна хигиена – пасти, води за уста и други.

 

„Зъбният кариес е често пренебрегван здравословен проблем, който засяга около 60-90% от децата и по-голямата част от възрастните в индустриализираните страни. Включването на ензимно-модифицирано кокосово масло в стоматологичните продукти за устна хигиена вероятно съвсем скоро ще се превърне в привлекателна алтернатива на химическите съставки, тъй като за благотворното му въздействие дори не е нужна висока концентрация”, коментира ръководителят на изследването д-р Деймиън Брейди.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия