Как да се грижим за кожата през лятото?

Какво трябва да знаем?

2017-06-26 12:45:00
Как да се грижим за кожата през лятото?
Снимка: Instagram

Грижата за кожата през лятото не трябва да се подценява. Високите температури и парещите лъчи навън могат да предизвикат различни проблеми. Излизайки навън, ние не трябва да забравяме за вредното влияение на UV-лъчите върху тялото ни.  

 

Излагането на твърде силно слънце вреди на кожата. Тя не само придобива тен, а и страее преждевременно. Освен свръхпроизводството на меланин, кожата може да се раздразни, изгори и почервенее, което създава дискомфорт. Затова дерматолозите съветват всеки да знае какъв тип кожа има и да ползва слънцезащитни продукти дори тя да е по-тъмна и непредразположена към изгаряне.  

 

Ето няколко съвета за това как да променим рутинната грижа за кожата ни през горещия сезон, независимо от нейния тип: 

 

Грижа за лицето

 


Лицето е нашата визитка пред света и трябва да се грижим да изглежда добре 365 дни в годината. През летните месеци обаче то изисква специално отношение, защото кожата му лесно може да се дехидратира и замърси. Разхождайки се в жегата или лежейки на плажа, лицето бързо се изпотява и по него полепват най-различни частици. Тази бактериална среда е идеална предпоставка за развитието на пъпки. За да избегнем подобни проблеми, е хубаво да мием по-често кожата с чиста вода, а в края на деня да го почистим добре с подходяща козметика, след което да нанесем крем според типа кожа. 

 

"Използването на скраб веднъж или два пъти седмично, независимо от типа кожа, е много важно. Може да се ползват кандан, розова вода и босилек, както и яйчен белтък, лимон и кандан, ако кожата е суха“, съветва индийският дерматолог Д. Дийпали. 

 

Козметика според сезона

 


Тежките и по-мазни кремове, които някои от нас използват през зимата, сега няма да помогнат. Може да ги приберем или да ги нанасяме само на части от тялото, които са много сухи. Сега е нужно да обновим козметиката в шкафа с такава, която ще позволи на кожата да диша естествено. Такива са например леките лосиони и серуми с различни плодови аромати. Те овлажняват и омекотяват кожата.  

 

"Овлажнителите на водна основа са най-подходящи за нормална кожа. За мазна се препоръчват лосиони за тяло на основата на гел. За мазна или склонна към акне кожа, трябва да се ползват спрейове с повече минерали“, обяснява още специалистът. И изтъква, че розовата вода е подходяща за намазване след плаж, защото успокоява кожата и я омекотява. 

 

Не забравяйте основите грижи

 


Дори и да имаме безпроблемна кожа и да мислим, че не са ни нужни допълнителни грижи, не трябва да пренебрегваме основните. Всеки ден трябва да почистваме, тонизираме и овлажняваме кожата не само на лицето, а и на цялото тяло, защото през лятото тя лесно изсъхва. Обилното потене например може да отвори порите, затова е добре да ползваме подходящ тонер, който да ги затвори обратно.  

 

Въпреки че слънцето помага при някои по-сериозни състояния като псориазис, не трябва да стоим много на слънце, за да не раздразним допълнително кожата. 

 

Не пропускайте слънцезащитните продукти

 


Нанасянето на слънцезащитни продукти не трябва да се пропуска през летните месеци. Дори и в по-облачно и мрачно време, слънцевите лъчи достигат до кожата ни и могат да я увредят. Слънцезащитните продукти трябва бързо и лесно да се абсорбират от кожата. Ако нямаме проблемна кожа, трябва да си купим поне минимален SPF 30. За този и другите фактори важи правилото, че защитават кожата по-добре, ако са поставени поне 15-20 минути преди излагането на слънце. Те предпазват не само от изгаряне, но и от появата на фините бръчки по лицето. 

 

Хората с мазна кожа също трябва да ползват слънцезащитни кремове, но те трябва да са по-леки, за да не омазняват допълнително. Слънцезащитен овлажнител с матово покритие се препоръчва при тези със суха кожа. 

 

Кожата на очите, устните и ушите не трябва да се пропуска

 


Ходейки на море, взимаме мерки, за да не изгорим, но понякога пропускаме да намажем някои части от кожата, които са по-малки. Това са устните, кожата около очите и ушите. Ако почувстваме парене около очите, е добре да ги наплискаме с чиста студена вода.  

 

Козметичните компании предлагат много червила, балсами, лосиони и кремове за устни, които са с различен слънцезащитен фактор. Има и околоoчни продукти, но може да ползваме и обикновения крем, с който мажем и другите части на тялото.  

 

Още можете да прочетете в puls.bg

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия