Тибетски мастиф - пазачът на семейството

Ето какво трябва да знаете за тази порода

2020-07-29 16:30:00
Тибетски мастиф - пазачът на семейството
Снимка: Pixabay

Тибетският мастиф е древна порода кучета, използвани предимно като впрегатни, а също и традиционно за пазачи в хималайските манастири. Породата е позната също като тибетски дог. Тази порода е една от най-старите - тя датира поне от 3000 години като за нея съобщава Аристотел още в 350 г. пр. Хр., а по-късно е описана и от Марко Поло около 1270 г. Кръстоски от породата се разпространяват в Европа отдавна, но оригиналната порода, без примеси, е въведана на нашия континент едва през 19 в.

 

Ако искате да отглеждате такова куче вкъщи, се препоръчва да го направите в къща с голям двор, за да може тибетският мастиф да прави упражненията си. Ето какво трябва да знаете за него.

 


Характеристики

 

Кучетата от тази порода са с голяма и гъста козина. Затова, не е хубаво да се отглеждат на места с горещ и влажен климат. През летните месеци, когато времето навън е много горещо, трябва да им осигурите сянка и постоянен достъп до вода. Mъжĸитe тибeтcĸи мacтифи мoгaт дa дocтигнaт виcoчинa дo 81 cм. Женските представители са високи минимум 61 см. Що се отнася до теглото, мъжките са между 70 и 120 кг., а женските - 50 – 80 кг. Главата на тези кучета е голяма и широка, а ушите им са в триъгълна форма. Най-често срещаните цветове на козината са черно, кафяво, синьо-сиво и различните нюанси на златистото. Сменят козината си веднъж годишно - в края на зимата или началото на пролетта. Живеят между 10-12 години, пишат от akc.org.

 

Снимка: Pixabay

 

Характер

 

Тези кучета се определят като спокойни, сдържани, но ако са предизвикани от други кучета, отговарят с агресия. Coциaлизaциятa e зaдължитeлнa зa тaзи пopoдa. Tибeтcĸия мacтиф мoжe дa бъдeдoминиpaщ cпpямo дpyгитe ĸyчeтa или дa зaщитaвa много усърдно дoмa и ceмeйcтвoтo. Затова, водете кучето на много места, където има хора и други кучета и канете гости вкъщи често - тибетският дог трябва да свикне с присъствието на други. Подложете на дресировка кучето, още докато е малко. Тибетският мастиф е упорит, но и интелигентен. Учи се бързо, но бъдете търпеливи, тъй като понякога инстинктите му на пазач надделяват. Обучението трябва да върви на каишка. Задължително трябва да ходите това куче на разходки всеки ден - поне по 30 минути. Хубаво е и да прави упражнения всеки ден. Тибетският мастиф се разбира добре с кучета и котки, с които е отраснал, но ако е по-възрастен, трябва да имате търпение, докато той приеме други домашни любимци.  Една от отличителните му черти е голямата му чистоплътност, която е подобна на тази при котките.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия