Остров Корфу - перлата на Гърция

Ето защо да го посетите

2020-06-18 16:30:00
Остров Корфу - перлата на Гърция
Снимка: Pixabay

Корфу е предпочитана дестинация за лятна ваканция от много българи в последните години. Той е  гръцки остров в Йонийско море. Корфу е вторият по големина от Йонийските острови и се намира близо до брега на албанския град Саранда, от който го дели проток с широчина между 3 и 23 km. Островът има площ 641 km2, дължина 58 km и широчина 27 km в най-широката си част. Северната му част е планинска, а южната е заета от равнини. Най-високият връх там е Пантократор с височина 906 m. Климатът на острова е благоприятен, там има много красива природа и забележителности. Ето защо да го посетите.

 


Митология

 

Както повечето гръцки острови, Корфу също е свързан с древногръцката митология. Твърди се, че богът на моретата Посейдон  е бил много влюбен в Керкира, дъщеря на Азоп (речен бог) и речната нимфа Менопа. С помощта на Зевс, Посейдон я отвлича и я завежда на безименния дотогава остров. За да изрази любовта си, той кръщава острова на нея.

 

Снимка: Pixabay

 

Плажове

 

В Корфу има много плажове - общо 57, за всеки вкус. Островът е популярен с чистата си и прозрачна морска вода, а и е заобиколен от много зеленина, пишат от Greeka.com. Палеокастрица е най-известният и посещаван курорт в Корфу. Освен красивия плаж, там може да посетите и манастира "Дева Мария", който се намира на върха на хълм. От върха се разкриват спиращи дъха гледки, а в манастира има и музей, където може да разгледате древни писания, вкаменелости, икони и др.

 

Снимка: Pixabay

 

Снимка: Pixabay

 

Други популярни курорти на острова са  Агиос Георгиос, Пелекас, известен е и пясъчния плаж с плитка вода Глифада. Във всеки курорт е пълно с ресторанти с морски специалитети и гледка към водата, плажни барове и центрове за водни спортове. На някои от плажовете може да практикувате уиндсърфинг и кайтсърфинг.

 

Снимка: Pixabay

 

Забележителности

 

Островът има богата история - за него през вековете са се водели непрекъснати борби. Владян е от римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия. Затова там има влияние от много култури.

 

Ако повече обичате да разглеждате забележителности, най-добре е да отидете в самия град Корфу. Там може да видите много паметници от Средновековието. Трябва да посетите Старата крепост в източния край на града. Тя е построена от венецианците, като символ на властта им в Йонийско море.

 

Новата крепост също не е за изпускане - тя е военен комплекст с много тунели, тъмници и подземия. От там има страхотна гледка към залива на стария град.

 

Снимка: Pixabay

 

Спианада пък е най-големият и най-оживеният площад в града. На него ще откриете много паметници на личности, свързани с историята на Корфу. На площада има и игрище за крикет, а там се намира и комплексът Листон - сграда във френски стил с венециански фенери.

 


Снимка: Pixabay

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Tjark Dijkhuizen (@tjarkdijkhuizen) на

 

Ако имате време и възможност, разходете се до село Гастури. Там се намира замъка Ахилион, който е бил лятна резиденция на принцеса Сиси. Има множество скулптури и красива градина.

 

Снимка: Pixabay

 

Снимка: Pixabay

 

За любителите на планинския туризъм, връх Пантократор е чудесен вариант. Той е висок 906 м. и от него се разкрива омайна гледка към Корфу. На върха има и кафене, в което може да си починете, както и манастир.

 

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия