Съвети за пазаруване по време на коронавирус

Ето как да се пазите

2020-03-31 13:30:00
Съвети за пазаруване по време на коронавирус
Снимка: Pixabay

Заради пандемията от коронавирус, трябва да ограничим престоя си навън. Позволено е да излизаме само до магазини и аптеки, или ако имаме неотложна работа. Но ходенето до супермаркета също не е съвсем безопасно - там може да има голяма опашка, вътре да пазаруват доста хора, а и хранителните продукти, които купуваме може да са докосвани и от хора, които разнасят коронавируса. Ето някои съвети как да пазаруваме, според "Your Tango".

 


Какво да носите в магазина?

 

Добре е като отидете да пазарувате да сте с ръкавици за еднократна употреба и да държите с тях покупките и торбичката, в която сте ги сложили. Коронавирусът може да се задържи върху картонени опаковки поне 24 часа и върху пластмаса - 72 часа. После почистете продуктите с мокри кърпички и измийте ръцете, дори да сте били с ръкавици.

 


Докато пазарувате...

 

Не докосвайте лицето, ушите, очите и устата, докато пазарувате в магазина и преди да сте си измили ръцете вкъщи. Може да носите и маска, предпазни очила, както и шал, с който да покриете очите. 

 


Кои части от магазина да избягвате?

 

Най-опасно е да стоите дълго време около местата, където има нарязани и приготвени салати. Все още няма доказателство, че коронавирусът се разнася чрез храната, но това не е и опровергано, казва д-р Ранд Макклайн. Избягвайте и пекарните в магазините, където има тестени закуски и сладкиши. Избягвайте топлите витрини и не купувайте неща като понички, багети и т.н.

 

Снимка: Pixabay


Поръчвайте храна

 

Специалистите смятат, че е по-безопасно да поръчвате храна от любимите ви ресторанти, отколкото да пазарувате в големите магазини. Така вие избягвате контакта с повече хора, а и може да платите на куриера онлайн. Може и да помолите той да остави храната пред вратата и да я вземете, когато той си тръгне. Хвърляйте кутиите от ястията, които ви донесат.

 


Затопляйте храната

 

Ако заложите на поръчка на храна от любимото заведение, може и вие да я затоплите, за да сте сигурни, че бактериите биват убити.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия