Дарин Маджаров: Можете да се изхранвате от таланта си, ако работите здраво!

Основателят на "Уча.се" със специално интервю за TeenProblem.net

2020-02-13 10:30:00
Дарин Маджаров: Можете да се изхранвате от таланта си, ако работите здраво!
Снимка: Уча.се

Основателят на образователния сайт "Уча.се" Дарин Маджаров даде специално интервю за TeenProblem.net. В него той разказва за новата инициатива на Уча.Се и Българска асоциация на музикалните продуценти - първата по рода си поредица уроци за света на музикалната индустрия, създадена у нас. Ето какво разкри той.

 

Как дойде идеята за изготвяне на наръчник за света на музикалната индустрия? 

 


Когато Саня Армутлиева ми се обади, помислих, че сигурно ме е забелязала как пея и свиря някъде, защото напоследък правя и това. Оказа се, че не ми се обажда за това, но когато ми представи идеята за видео уроците за музикалния бизнес, веднага разбрах, че ни предстои нещо страхотно. В Уча.се подготвяме учениците не само за училище, но и за живота, помагаме им да бъдат успешни и щастливи хора. Идеята заедно със Саня и БАМП да ги запознаем с музикалния бизнес и да ги окуражим да творят – да бъдат писатели, художници, сценографи, фотографи, създатели на филми и музика, беше супер възможност да им бъдем полезни в още една сфера на живота. 

 

Много ученици в себе си са творци, търсят всякакви начини за изява, искат да пеят, да свирят, но често нямат подкрепата на близките си хора. Учители, родители им казват, че няма смисъл да се занимават с музика, че това не е за тях и че е по-добре да се хванат на работа с нещо по-сериозно. Ние обаче искаме да им кажем точно обратното. Искаме да им покажем, че и това е път, по който могат да поемат. Могат да станат музиканти, автори, да изявяват себе си и да се изхранват от таланта си, ако имат добър план и работят здраво. 

 


Клипчетата са забавни и достъпни за учениците - мислите ли, че са достатъчно атрактивни и ще грабнат вниманието на децата?

 


Целта ни в Уча.се е да помагаме на учениците да учат бързо и лесно на разбираем и интересен език. Знаем, че на никого не му се слушат скучни обяснения, определения и формули - на мен със сигурност не ми грабваха вниманието, когато бях ученик. Затова нашите уроци разказват готини истории и предават учебния материал по забавен и запомнящ се начин с анимации, шеги и примери от ежедневието. 

 


Това се случва и в поредицата за музикалния бизнес. Процесите в музикалната индустрия са си доста сложни и успяхме да ги обясним разбираемо и интересно със запомнящи се сравнения. Знаете ли например какво е общото между една песен и глава лук? Или защо може да се каже, че музикалната индустрия прилича на палто? 

 

Какво е общото между една песен и глава лук? :) 

 


Сравнението с глава лук много точно илюстрира какво представлява готовата музикална творба с всички етапи и участници в процеса на нейното създаване - многобройни пластове, които изграждат една глава лук, но без ефекта на плача, надявам се.... Сравнението всъщност е една забавна илюстрация от презентацията "В час по интелектуална собственост“, която те показват в училища по изкуства, запознават учениците с процесите в творческата индустрия и отговарят на въпросите им. 

 


Има ли някаква възрастова група ученици, към които са насочени видео уроците? 

 


Видео уроците са подходящи за хора на всякаква възраст, които искат да разберат кой кой е в музикалния бизнес и да научат как една песен се превръща в хит. Във видеата има за всекиго по нещо, независимо дали иска да се занимава с музика или просто иска да разбере как може да използва любимата си песен в училищна презентация или в новия си влог.

 


Проектът цели да помогне на ученици, които искат да се занимават основно с музика или може да бъде полезен и за тийнейджъри с други интереси и хобита? 

 


Видео уроците са фокусирани основно върху музикалния бизнес и процесите, които се случват в него, но със сигурност са супер полезни и за всички, които искат да пишат, да снимат, да рисуват или да изразяват себе си чрез друг вид изкуство. В поредицата се говори доста за правата, които човек има върху това, което създава, а това е тема, която е важна за всеки творец. 

 


Смятате ли, че музикалната индустрия у нас е в подем през последните години? 

 


Самият аз се занимавам с музика - като хоби, но все пак е нещо, което ми носи голямо удоволствие. Беше ми мечта да се науча да свиря на китара и с много труд и упоритост днес свиря и пея любимите си песни. Супер би било всеки човек, който има талант и мечтае да се занимава с творчество, да бъде стимулиран да развива уменията си, да изразява себе си и да създава. Доколко това се случва в България следят по-скоро нашите партньори от Българската асоциация на музикалните продуценти - национална група към Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). В разговорите ни по проекта ни споделиха, че нещата вървят добре, в унисон със световния тренд. С тези видео уроци със сигурност ще вдъхновим няколко десетки ученици да опитат и може би след няколко години ще слушаме хитове, вдъхновени от видео уроците. :) 

 


Подготвяте ли други подобни инициативи? 


Да, в момента създаваме много видео уроци, с които развиваме всякакви умения на учениците, за да им помогнем да бъдат успешни в живота. Вече имаме поредици, с които помагаме на учениците да изберат къде да учат след 7. и 12. клас, да се научат да управляват финансите си, да разберат колко важни са движението и здравословното хранене и да научат още редица интересни и ценни неща, които да им помогнат да бъдат успешни и щастливи в живота си. Ще се радваме и в бъдеще да продължаваме да вдъхновяваме учениците, които искат да се занимават с музика. За тези, които се чудят откъде да започнат – вече имаме и уроци по китара и пеене. ;)

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия