Ако вчера сте носили дънки, сте били част от протест

24 април е Международен ден на дънките - вижте какво стои зад него

2019-04-25 12:00:00
Ако вчера сте носили дънки, сте били част от протест
Снимка: Pexels

Ако днес сте облечени с дънки, това може да означава, че сте част от протестиращите, дори да не сте осъзнали това. 24 април е Международният ден на дънките. Той е организиран от фондацията "Peace Over Violence", като за първи път се отбелязва през 1999 г. И е част от една по-мащабна кампания.

 

Протестът започнал в Италия. През 1992 г. италиански съд праща в затвора 45-годишен мъж за изнасилване на 18-годишно момиче. Осъденият обажалвал присъдата си и се обърнал към Върховния съд на Италия. От там съдействали за неговото освобождаване.

 

Становище на Върховния съд гласи: "Момичето е помогнало на изнасилвача - със събличането на дънките си, и след като то е помогнало за махането на дънките от себе си, това вече не се смята за изнасилване, а секс по взаимно съгласие".

 

Това становище е предизвикало членове на парламента на страната да протестират и те нарочно са се появили с дънки на работното място, пишат от "The New York Times". Този протест вдъхновил и други хора, както и някои организации, затова няколко години по-късно започнало отбелязването на Деня на дънките.

 

Това становище се струвало абсурдно на хората, след като момичето е било физически насилвано от мъжа и е нямало как да се отскубне от ръцете му.

 

От "Peace Over Violence" отбелязват: "Създадохме тази кампания като отговор на този случай и протестите, свързани с него. От тогава, да носиш дънки на този ден, стана символ на протест срещу погрешното и унищожителни мнения за сексуалния тормоз, оскърбяването, физическото насилие и изнасилването".

 

Чип Бърг: Не перете дънките!

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия