Какво символизират цветовете на яйцата?

Ето какво

2019-04-27 13:30:00
Какво символизират цветовете на яйцата?
Снимка: Pexels

Традициите повеляват, че на Велики четвъртък или на Велика събота задължително се боядисват великденски яйца. Това е символ на новия живот и възкресението. Ето и обаче какво значат различните цветове, в които боядисваме яйцата.

 


Червено

 

Знае се, че първото яйце трябва да е червено. То се свързва с кръвта на Христос, който е разпънат на кръста. Червеното символизира саможертвата на Иисус Христос и мъченията му, но и неговата любов.

 


Зелено

 

Зелените яйца са символ на идването на пролетта, разлистването на дърветата, новия живот, за който се буди природата. Зеленото е цветът на растежа, надеждата и вечния живот.

 


Жълто

 

Този цвят изразява радостта, светлината и щастието, последвали от възкресението на Христос. Жълтото наподобява слънцето, което пък също се свързва с пролетта и новия живот.

 


Синьо

 

Боядисаните в синьо яйца символизират здравето. Това е цвят, който се свързва с духа на човека и моралните ценности.

 


Оранжево

 

Смята се, че оранжевото издава сила на духа и издръжливост.

 


Лилаво

 

Лилавото или виолетовото се смятат за цветовете на истината и човечността. С лилавото изразяваме съчувствие към страданията на Христос и сме съпричастни с това.

 


Шаренo

 

Шарените яйца, които се получават от смесване на всички други цветове, говорят за жизнерадостно настроение и надежда. Те са любими и на децата, затова символизират и игривост, и щастие.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия