5 грешки при кандидатстване в университет

Къде най-често бъркат кандидат - студентите?

2018-10-02 12:00:00
5 грешки при кандидатстване в университет
Снимка: Pexels

1. Подценявате себе си и възможностите си

 

Голяма част от студентите допускат грешката да изберат специалността или университета, в които да кандидатстват според това дали има шанс да бъдат приети. Но кой оценява колко добре подготвени са кандидатите? Учителите вероятно ви разказват легенди за високата летва, която трябва да прескочите, но как може да бъдете сигурни, че точно вие няма да я прескочите и че точно тази година летвата ще е същата? Подценяването на собствените възможности е една от най-големите грешки, които един кандидат-студент може да допусне. За да я избегнете е необходимо да се подготвите много добре за предстоящите изпити и с увереност да се явите – ако не Ви приемат на първо желание, то пред Вас стоят още много отворени врати.

 

2. Не прочитате докрай въпросите от теста

 

Много често кандидат-студентите допускат най-глупавата грешка – не прочитат докрай въпросите, а несъзнателно правят асоциации с предишни тестове, които са решавали. Сигурни сме, че на много от Вас се е случвало при решаване на тестове в училище и в гимназията. Но когато кандидатствате за университет, прескачането през въпросите може да Ви изиграе лоша шега. Затова, отделете си време първо да прочетете внимателно въпросите, а след това започнете да ги решавате.

 

3. Отговаряте с клишета, шаблони и наизустени фрази

 

Независимо дали разработвате тема или се явявате на устен изпит, не си позволявайте да използвате клишета или наизустени фрази. Забелязва се от километри. Никой не очаква от Вас да знаете перфектно всичко или по говор да се конкурирате с английската кралица. Важно е, обаче, да покажете, че мислите логично и че сте ангажирани. Водете учтив и смислен разговор, не се притеснявайте ако се колебаете, да обясните защо – това показва, че мислите.

 

4. Мислите, че септември е късно да кандидатстване – не е

 

Факт е, че пикът на кандидат-студентските изпити е през май, юни и юли, но ако по някаква причина сте пропуснали да кандидатствате тогава, не се обезкуражавайте – септември е един от най-активните месеци, през който студентите се записват. Август и септември са месеците на финалните решения – мнозинството кандидат-студенти вече знаят къде са приети, къде не са, както и какво и къде искат да учат. Някои променят решенията си и се записват в различен университет, други сменят специалността. Така че, бъдете сигурни в едно – септември месец не е късно да кандидатствате. В голяма част от университетите приемът продължава до края на септември. Във ВУЗФ кандидат-студентите могат да подават документи за прием до 25 септември, а кандидат-магистрите – до края на октомври.

 

5. Избирате къде да кандидатствате, защото приятелите Ви отиват там

 

Знаем, че е трудно да си представите, че след 4 или 5 години, в които сте виждали приятелите си от гимназията всеки ден, след дипломирането ще поемете по различни пътища. Но недейте да се подлъгвате, че ако се запишете заедно с тях в същата специалност или университет, ще бъде по-добре за Вас. Следването в университет е едно изцяло ново преживяване, което не те разделя с досегашните ти приятели, а просто ти създава нови. Всяка година в първия ден на учебната година първокурсниците влизат в залите на ВУЗФ с плахи усмивки. През първия ден в залите винаги е най-тихо и се чуват единствено преподавателските гласове. В края на учебната година обаче атмосферата е коренно различна – студентите вече са приятели както помежду си, така и с лекторите си. И купонът е голям.

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия