Snapchat дисморфофобия - новата болест на 21 век

Пациенти искали пластична операция, с която да изглеждат като на снимките в Snapchat

2018-08-07 10:30:00
Snapchat дисморфофобия - новата болест на 21 век
Снимка: Snapchat

От венците с цветя, слагани като корони, до кучешките уши и муцунки - Snapchat филтърите са доста атрактивни за хората, които често си правят селфита и обичат да обработват снимките си.

 

Оказва се, че някои от тях се пристрастяват до такава степен към тази социална мрежа, че изобщо не се харесват, когато видят изчистена своя снимка, без никакви филтъри или добавки. И им се иска да изглеждат като снимките си от Snapchat и в истинския живот.

 

Това желание наистина се проявява у много хора, пишат в статия от Доклада на Американската медицинска асоциация по лицева пластична хирургия. Според авторите това състояние може вече да се счита за психическо разстройство - дисморфофобия.

 

Дисморфофобията често се нарича болест на новото време. Хората, страдащи от нея, са сигурни, че са грозни и външният им вид отблъсква околните. Те имат изкривена представа за себе си. Счита се за разновидност на обсесивното-компулсивно разстройство, затова трябва да бъде приемано сериозно.

 

"За някои хора с дисморфофобия, целият им живот зависи от това дали изглеждат добре и дали са маскирали нещата, които те усещат като физически недостатъци, подходящо", обяснява Том Хилдебранд, доктор по психология.

 

Тази мания да се изглежда като от снимките с филтъри, вече може да се нарече "Snapchat дисморфофобия". Приложения, като Snapchat и FaceTune, допринасят още повече за създаването на нови, непостижими стандарти за красота. Пластичните хирурзи коментират, че преди пациентите са искали да изглеждат като от снимките на любимите си знаменитости в списанията, а вече искат да са като "филтрирана версия на себе си - с по-плътни устни, по-големи очи, по-тънък нос" - както са на обработените си снимки.

 

Това е плашещо, тъй като при пристрастените потребителите на социалните мрежи за снимки, границата между фантазия и реалност е размита. Те наистина си мислели, че може да им се направи операция, с която изглеждат така, както на изображенията, обработени с филтър.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия