4 начина да изберем добър университет

Къде да учим?

2017-08-02 13:00:00
4 начина да изберем добър университет
Снимка: Reuters

В разгара на кандидат-студентските изпити, много от зрелостниците със сигурност се колебаят по кой път да поемат, какво да учат и най-важното – къде. Затова Teenproblem реши да селектира някои от най-важните фактори, които всеки кандидат-студент трябва да вземе предвид, преди да реши къде да учи.

 

Изберете университет, който ви предлага професионална реализация още докато учите

 

Направете проучване на всички университети, които предлагат вашата специалност и много внимателно прегледайте дали тези висши училища ви предлагат възможност за реализация по време на обучението ви. Бъдете сигурни, че дори дипломата ви за висше образование да е блестяща, ако нямате трудов стаж, шансът да си намерите работа по специалността е малък. Затова трябва да трупате този стаж още докато учите. Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) например предлага изключително много възможности за стажове и работа на студентите си. Водещи компании в България редовно съобщават на вуза какви свободни работни и стажантски позиции имат налични, а Кариерният център на ВУЗФ ги предлага на студентите си. Във ВУЗФ образованието е две в едно – докато учиш една специалност, работиш в същата сфера. Брилянтен подход на университета, с която помага студентите им да се реализират професионално. И когато студентът завърши, освен че може да използва контактите си във ВУЗФ и да се възползва от предложенията за работа, той има и трудов опит, а защо не и кариера.

 

Модерно обучение, а не зубрене на заучени теории

 

Знаете колко е досадно да се зубрят теории и после да се рецитират правилно срещу добра оценка. Ако на гимназиален етап този подход може да се приеме, то при висшето образование той е неприемлив. Университетът трябва да предизвиква и насърчава студентите си да мислят нестандартно и да създават иновации. Затова, ако наистина искате да развиете едно по-аналитично и креативно мислене, което да ви служи цял живот във всички сфери, проучете как се преподава в университетите, които сте избрали.

 

Има и богат избор на бакалавърски специалности, свързани с бизнес иновации. Наскоро например беше открита програмата „Бизнес икономика ,предприемачествто и иновации‘‘. Тя е подходяща за студенти, които искат да основат и развият свой собствен бизнес или предпочитат да градят успешна кариера като функционални специалисти и мениджъри от всички управленски нива на модерната фирма.

 

Проверете дали вузът организира активно уъркшопове, дискусии с външни лектори, конкурси

 

Допълнителен фактор, който е добре да имате предвид, са допълнителните мероприятия, които университетът организира. Хубаво е вузът да предлага на студентите си възможности за участие в конкурси, дискусии с външни лектори, посещения в големи компании. В края на юли например ВУЗФ даде старт на безплатен уъркшоп за създаване на успешен бизнес. Организирането на подобни събития, дори през лятото, показва, че университетът провокира постоянно интереса на студентите си и им дава възможност постоянно да се развиват.

 

Фасилитатори – преподавателите на бъдещето

 

Последно, но не по важност – проучете дисциплините, които ще изучате и преподавателите, които ще ви обучават. Дори и предметите да изглеждат скучновати, един готин преподавател може да ви грабне вниманието и да ви представи иновативна гледна точка.

 

Много е важно да не се създава формално разделение между студент и преподавател. Напротив – обучението трябва да върви плавно, да се сблъскват различни гледни точки и студентите да стигат до знанията сами, да ги осъзнаят. И тук ВУЗФ се представя на ниво, като там преподавателите се наричат фасилитатори. На въпроса защо, от Висшето училище по застраховане и финанси обясниха, че тяхната цел e да изграждат и възпитават лидери и специалисти, които да могат да взимат правилни решения в точните ситуации. „ Ние работим така, че да развием у студентите си качества, които да им помогнат да се адаптират във всяка една бързо развиваща се професионална сфера“, категорични са от вуза.

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия