Заради пандемията: По-дълъг и по-тежък цикъл?

Може и да ви закъснее

2020-04-01 15:00:00
Заради пандемията: По-дълъг и по-тежък цикъл?
Снимка: Pixabay

Коронавирусът промени много неща за нас - излизанията навън, храненето по ресторанти, ходенето на работа или училище. Пандемията може да стресира някои хора, да влияе зле на психическото им здраве, да ги кара да вземат повече предпазни мерки. Но се оказва, че тя влияе и на цикъла при дамите. Стресът и напрежението, които идват от ситуацията, оказва влияние на менструацията, без дори да осъзнавате. "Стресът може да повлияе и на менталното, и на физическото здраве. Стресът може да окаже влияние и върху менструалния цикъл", предупреждава д-р Сара Толер пред британския "Cosmopolitan".

 


Може да забави или спре цикъла

 

Ако ви закъснява, не бързайте да се плашите, че чакате бебе. Може това да е заради стреса от пандемията. "Стресът активира хипоталамичната-хипофизно-адренална ос в организма. Това активиране стимулира освобождаването на стресов хормон, кортизол, и освобождаването на кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH) ", обяснява лекарката. Тези три неща помагат на организма да контролира отговора си към стреса. Но високото освобождаване на кортизол потиска запазването на нормалните нива на репродуктивните хормони, което води до необичайна овулация и може да промени цикъла. Дори е възможно през някой от месеците изобщо да не ви дойде.

 


Може да промени дължната на цикъла

 

Стресът, който преживяваме всеки ден, може да повлияе и на дължината на цикъла ви. Проучвания за стреса върху медицинските сестри, показват, че има връзка между високите нива на напрежение и ановулация - ненастъпване на овулация. Големият стрес прави и менстуралния цикъл по-дълъг от обикновено.

 


ПМС става по-лош

 

Д-р Толер обяснява, че може да имате по-тежък предменструален синдром през тези месеци. "Повишена менструална болка може да е един страничен ефект от тази стресова ситуация", казва тя. По-вероятно е да усетите по-силни болки, ако и преди сте имали болезнена менструация.

 


Как да се справим?

 

Експертът подчертава, че ако новините за коронавируса ви влияят зле и ви трогват много, е най-добре да ограничите гледането на новини и четенето на материали за пандемията. Проверявайте новините няколко пъти на ден, а не постоянно, и то в определени часове. Хубаво е да дишате дълбоко и да се проягате редовно, за да намалите стреса. Говорете с приятели по социалните мрежи и по телефона, общувайте повече със семейството и съквартирантите.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия