Храни, богати на цинк

Ето какво да хапвате за силен имунитет

2020-03-25 15:00:00
Храни, богати на цинк
Снимка: Pexels

Ако започнете да поемате повече цинк, това веднага ще се отрази добре на имунитета ви и той ще се повиши, пишат от "Everyday Health". Така по-лесно ще се преборите с вирусите и настинките. Цинкът е полезен още за функцията на щитовидната жлеза и кръвосъсирването. Ето кои храни да ядете, за да поемате повече цинк.

 


Стриди

 

В една средна по големина стрида има около 5,3 мг цинк. Този морски дар е богат и на протеин, витамини и минерали като витамин С, В-12, желязо и селен, а в същото време е нискокалоричен и влияе добре на фигурата. Може да ядете стридите сготвени или от консерва - все ще повишават имунитета ви.

 

Снимка: Pexels


Рак и омар

 

И двете морски храни са отличен източник на цинк. Риби, като сардинята, сьомгата и камбалата, също съдържат цинк, но в по-малки количества в сравнение с рака и омара. Те влияят добре и на сърцето.

 

Снимка: Pexels


Месо

 

Говеждото, свинското и пилешкото месо са пълни не само с протеин, те ви снабдяват и с цинк. Купувайте крехко месо, чиято тлъстина е премахната, за да поемете повече полезни съставки. Яжте пилешките гърди без кожа.

 

Снимка: Pexels


Зеленчуци

 

Много зеленчуци съдържат цинк, така че може да си правите вкусни салати. Залагайте основно на спанак, броколи, гъби, кейл и чесън. Зеленчуците са нискокалорични, не напълнявате от тях, а съдържат и много други полезни витамини и минерали.

 

Снимка: Pexels


Бобови култури

 

Хумусът, нахутът, лещата и черният боб задължително трябва да влизат в менюто ви, тъй като са пълни с цинк. Бобовите храни са с ниско съдържание на мазнини, богати са на протеин и ви засищат. Те са пълни и с други витамини, минерали и диетични фибри.

 

Снимка: Pexels


Ядки и семена

 

Идеални за следобедна закуска. Ядките и семената са прекрасни източници на цинк. Например, шепа семки от тиква ви набавят 15% от препоръчителната дневна доза цинк. Яжте и кашу, орехи, фъстъци, чиа.

 

Снимка: Pexels


Мляко

 

Прясното и киселото мляко също трябва да присъстват в дневното ви меню. Чаша прясно мляко без мазнини или с ниско съдържание на мазнини, ви снабдява с 7% от нужното количество цинк за деня. А чаша кисело мляко без мазнини или с ниско съдържание на мазнини, ви дава цели 15% от препоръчителната дневна доза.

 

Снимка: Pexels


Тъмен шоколад

 

Може да си позволите и десерт. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-добре. Шоколадите с 60-69% съдържание на какао ви снабдяват с 5% от препоръчителния дневен прием на цинк. А тези, които са със 70-85% съдържание на какао - с 6%.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия