Сокова диета - ползи и недостатъци

Вижте как влияе тя

2020-01-14 16:30:00
Сокова диета - ползи и недостатъци
Снимка: Pixabay

Соковата диета и водната диета се използват за прочистване на организма. Те помагат да се избавите бързо от натрупаните излишни килограми, подобряват общото ви здравословно състояние, но и са трудни за спазване, тъй като при тях гладувате. Ако спазвате пречистваща сокова диета, това означава, че не приемате никаква твърда или калорична храна, а поемате само сокове от плодове и зеленчуци, както и вода. Някои смятат, че тази диета е опасна за здравето, тъй като така лишавате организма си от храна и енергия, но пък с нея много бързо отслабвате. Ето и както е мнението на д-р Андрю Торнбер, който даде интервю за британското издание на "Cosmopolitan".

 


Как да спазвате соковата диета?

 

Соковата диета, която пречиства организма, не позволява хапването на твърда храна за 1 или няколко дни. Това носи няколко ползи - дневният прием на калории намяла значително, а и захранването с плодови сокове е чудесен начин да скъсате с вредните си хранителни навици и да започнете да водите по-здравословен начин на живот. Благодарение на плодовите и зеленчукови сокове, вие имате повече енергия, кожата ви изглежда по-добре и сваляте килограми много по-лесно. "Смятаме, че те са чудесни за възстановяване на организма и с тях имате шанса да захраните тялото с нужните му съставки", казва Джордж Филипс от "PRESS London". Соковете подобряват храносмилането, тъй като имат много полезни ензими, които карат стомахът да работи по-добре. Те се борят с токсините. Все пак, специалистите съветват да карате по 1-2 дни на сокова диета, но не повече. Не трябва да изоставяте твърдата храна за повече от 2 дни. "Плодовите сокове може да водят до бързо отслабване, но като ограничавате приема на калории, вие се лишавате от определени хранителни съставки, което не е добре за здравето", обяснява д-р Торнбер.

 

Снимка: Pixabay

 


Помагат ли при болест?

 

Всички сме чували, че при настинки трябва да хапваме повече плодове и зеленчуци и да пием плодови сокове, за да повишим имунитета и да засилим организма си. Но ако сте болни, не трябва да се подлагате на сокова диета. "Организмът ви има нужда от цялата си енергия, за да се излекува, а прочистването ще попречи на това", казва д-р Торнбер. Ако гладувате по време на болест, ще се възстановите много по-бавно и ще сте още по-изморени.

 

 

Снимка: Pixabay


Може ли да спортувате при такава диета?

 

Лекарят обяснява, че леките и ненатоварващи упражнения са позволени по време на соковата диета. Но не се захващайте с високо интензивни интервални тренировки (HIIT). Тези упражнения също помагат на тялото да изчисти токсините, като прочиства белите дробове и кожата, когато се потите. Затова не е нужно тогава да сте на сокова диета. А и ще ви трябва енергия за силовите тренировки. Ако искате да спортувате по време на тази диета, просто правете по-дълги разходки с бързо темпо и ако отидете на фитнес, стойте по-малко време и правете упражнения, които не ви изморяват много. Ако сте почувствате раздразнителни и уморени, веднага прекратете спортуването.

 

Снимка: Pixabay

 

Средиземноморска диета - за отслабване и срещу депресия

 

4 напитки за отслабване

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия