Кивито - 9 ползи за здравето

Вижте защо да хапвате този плод

2020-01-09 15:00:00
Кивито - 9 ползи за здравето
Снимка: Pixabay

Кивито е един от най-полезните плодове, които трябва да включите в дневното си меню. Той помпа имунитета, бори се с някои заболявания, нискокалоричен е, а и много приятен на вкус. Кивито е чудесен източник на витамините С, К и А, както и на омега-3 мастни киселини и полезни каротиноиди. Ето и защо трябва редовно да хапвате зеления плод, според "Times Of India".

 


За силен имунитет

 

Кивито е богато на витамин С, което значи, че се грижи за имунната система. То се бори с микробите, поваля сезонните инфекции и има анти-гъбични свойства. Ако страдате от нисък имунитет, задължително яжте киви редовно.

 


Облекчава астмата

 

Освен, че е богато на полезния витамин С, то е пълно и с антиоксиданти. Така подобрява функцията на белите дробове. Смята се, че редовният му пример облекчава симптомите на хората, страдащи от астма.

 

Снимка: Pixabay


Контролира диабета

 

Екзточиният плод има нисък гликемичен индекс, затова е полезен за хората с диабет. Той съдържа инозитол - ензим, който помага за поддържане нормални стойности на кръвната захар. 

 


За по-добро зрение

 

Кивито е богато на лутеин и зеаксантин - каротиноиди, които се съдържат в ретината на окото. Така се предотвратява образуването на заболявания на очите, като макулната дегенерация (увреждане на зрението вследствие на възрастта). Плодът се грижи за здравето на очите.

 


Бори безсънието

 

Чудесен източник на серотонин, затова ви помага да спите по-сладко. Хапвайте киви вечер, като десерт, ако страдате от безсъние или нарушения на съня.

 

Снимка: Pixabay


За блестяща кожа

 

Зеленият плод съдържа и голямо количество витамин Е. Известно е, че този витамин прави кожата по-гладка и блестяща. А и се бори с бръчките. Ако ядете киви всеки ден, ще забавите стареенето на кожата, смятат специалисти.

 


Лекува анемията

 

Стана ясно, че кивито е богато на витамин С, както и на лутеин и зеаксантин. Благодарение на това, приемът на киви помага на усвояването на желязото от организма. Ако страдате от анемия, задължително включете киви в менюто си.

 

Снимка: Pixabay


Грижи се за сърцето

 

Витамините Е и С, както и калият, които влизат в съдържанието на плода, се грижат за сърдечното здраве. Хапването на киви предотвратява запушването на артерии.

 


За отслабване

 

Знаете, че ако искате да остлабнете, трябва да залагате основно на плодове и зеленчуци. Кивито е сред най-добрите плодове за диети, тъй като има минимално количество калории и захар, за разлика от някои други плодове. Гроздето, черешите и прасковите съдържат повече захар, например.

 

Снимка: Pixabay

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия