Твърдите сапуни - 10 предимства

Ето защо да заложите на тях

2019-12-31 16:30:00
Твърдите сапуни - 10 предимства
Снимка: Pixabay

В последните години течните сапуни стават все по-популярни и използвани от твърдите. Някои ги смятат за по-удобни, тъй като те са в бутилка и особено на обществени места, е по-подходящо и хигиенично да има течни, а не твърди. Твърди се, че те щадят кожата повече,  а твърдите я изсушават и я правят по-груба. Но се оказва, че това не е съвсем вярно. От американското издание на "Cosmopolitan" пишат, че твърдите сапуни не заслужават тази репутация и са точно толкова добри, а дори понякога по-добри от течните. Твърдите сапуни може да се измиват след ползване, а течните също съдържат бактерии - например по бутилката или диспенсъра. Ето кои са предимствата на твърдите.

 


Те са еко

 

Ако мислите за природата, е по-добре да използвате твърди сапуни. Те са опаковани в хартиени или картонени опаковки, които могат да се рециклират и се разлагат по-лесно от пластмасовите опаковки на течните. А и пестите повече от твърдите сапуни - когато търкате ръцете и тялото с тях, вие усещате кое количество е достатъчно. А когато сипвате или помпате от бутилка, често вземате по-голямо количество. За производството на течни сапуни се използват и повече ресурси - енергия и химикали.

 


Добри за кожата

 

Има твърдения, че те изсушават кожата, но това не е вярно. Смята се, че съдържат повече бактерии, заради това, че не стоят в опаковка, след като веднъж започнете да ги използвате. Но има много качествени твърди сапуни, които съдържат глицерин - той овлажнява кожата. Много от тях съдържат и съставки като алое вера и ботанически масла, които са приятели на кожата.

 

Снимка: Pixabay

 


Не съдържат консерванти

 

Не е нужно в твърдите сапуни да бъдат слагани консерванти, за да останат свежи и да са ефективни. В течните сапуни има консерванти, дори някои от тях да са по-безобидни.

 


Издръжливи са

 

Те не се развалят и изхабяват бързо, тъй като знаете колко точно количество ви е необходимо. Твърдите сапуни издържат от 4 до 6 седмици.

 


Облекчават болката от ухапвания

 

Ако ви ухапе насекомо и нямате специални лекарства вкъщи, бързо може да намажете мястото с твърд сапун. Ако ви сърби, почешете се със сапуна. Течните сапуни могат да раздразнят ухапаното място.

 

Снимка: Pixabay

 


За свеж аромат на дрехите

 

Сигурно сте чували, че е хубаво да сложите парченце сух твърд сапун, завит в хавлия или плат в гардероба. Така дрехите излъчват по-приятна миризма.

 


И на обувките

 

Същото важи и за обувките - сложете малко сапунче в тях, оставете го там през нощта и неприятната миризма ще изчезне.

 


За пътуване

 

Ако пътувате, по-удобно е да носите със себе си твърд сапун. Течният може да се разлее в багажа.

 

Снимка: Pixabay

 


За бръснене

 

При положение, че кремът ви за бръснене е свършил, по-добре е да използвате твърд сапун под душа, когато се бръснете. По-удобно е, а и течният може да раздразни кожата.

 


Има различни типове

 

Има много различни марки твърди сапуни, които са и с различни съставки. Може да изберете такъв за мазна кожа, за суха кожа, за чувствителна кожа, за такава, склонна към акне. При течните няма такова разнообразие.

 

Знаеш ли как да миеш ръцете си правилно?

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия