Средиземноморска диета - за отслабване и срещу депресия

Ето какви са ползите от нея

2019-12-13 15:00:00
Средиземноморска диета - за отслабване и срещу депресия
Снимка: Pixabay

Много често се казва, че човек е това, което яде. И че здравословната храна може да ни помогне не само за извайването на хубава фигура, а и за да имаме повече енергия, самочувствие и да сме в по-добро настроение. Оказва се, че ястията наистина имат връзка с психичното ни здраве.

 

Определени храни могат да ви накарат да се чувствате по-добре и да облекчат симптомите на тревожност и депресия. Това показва ново проучване, публикувано през месец октомври в "PLOS On", съобщават от "Pop Sugar".

 

В изследването са взели участие над 100 студенти, които имали симптоми на депресия и които се хранили нездравословно. Проследило се дали тяхната тревожност се засилва или намалява, дали студентите са достатъчно самодисциплинирани и какво е текущото им настроение.

 

Младежите били разделени на 2 групи - едната трябвало да продължава да се храни, както винаги се е хранила, а другата трябвало да следва хранителен режим, вдъхновен от популярната средиземноморска диета. Така втората група поемала повече плодове, зеленчуци, протеин, ядки и зехтин, и по-малко сладко, газирани напитки и пържени храни от обикновено. И двете групи студенти продължавали да получават медицинска помощ, която са получавали и преди самото проучване.

 

Снимка: Pixabay

 

След 3 седмици на този режим се установило, че втората група се справя по-добре с болестта. Симптомите на депресия при втората група били облекчени - от тежки до нормални. Тези студенти вече изпитвали по-малко стрес и тревожност, в сравнение с първата група.

 

Оказва се, че храните от средиземноморската диета действат успокояващо и мотивиращо, а пържените храни и сладкото - задълбочават депресията. Естествено, такова състояние не може да се лекува само с диета и не трябва да е заместител на лекарствата, но храната е важен фактор.

 

Какво представлява средиземноморската диета?

 

Средиземноморската диета не е прекалено стриктна и дори да я спазвате, няма постоянно да се чувствате гладни. Напротив - тя може да ви даде повече енергия, ако подбирате добре ястията. Нейната цел не е само отслабване или бързо сваляне на килограми, а по-скоро здравословен начин на живот - от нея отсъстват животинските мазнини, захарта, консервантите. Специалисти съветват да се хапва по 4-5 пъти на ден, когато спазвате такъв режим.

 


Ето какво трябва да се яде:

 

Плодове и зеленчуци - Това са основни продукти за средиземноморска диета. Хапвайте колкото се може повече плодове, яжте по няколко порции на ден. Салатите също са ключови - понякога те могат да са основно ястие за вас. Дори има специална средиземноморска салата.Ако избирате гарнитура, тя задължително трябва да е от зеленчуци.  Така вие поемате много важни витамини и минерали. 

 

Снимка: Pixabay

 

Зехтин - Не пропускайте да подправите ястията със зехтин. Жителите на средиземноморските страни поемат големи количества от него и опитват всякакви варианти - слагат го като подправка на салатите, мажат го върху филия хляб, готвят с него. Той съдържа мононаситени мазнини, които са полезни - понижават холестерола в кръвта и помпат имунитета.

 

Снимка: Pixabay

 

Риба - Емблематична храна за Средиземноморието. Салатите със зеленчуци, риба и морски деликатеси са перфектни за фигурата и здравето ви. При тази диета трябва да замените червеното месо с риба - яжте риба 3-4 пъти в седмицата, а месо си позволявайте по-рядко. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини. Те пазят сърцето, помагат за преодоляването на депресивни състояния, намаляват нивата на стреса, подобряват зрението, подобряват паметта и концентрацията, укрепват имунитета и пазят костите.

 

Снимка: Pixabay


Бобови храни - Ще забележите, че има много салати, които съдържат боб, ако спазвате тази диета. Така те стават хранителни и ви засищат, но в същото време са нискокалорични, а и съдържат много белтъчини - важни за храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Бобените чорби също са добър вариант.

 

Снимка: Pexels


Зърнени култури - Когато сте много гладни, може спокойно да хапвате зърнени храни, като ориз, макарони, паста, дори хляб - естествено, ако държите бързо да отслабнете - умерено количество. Залагайте и на ръж, ечемик, овес, кус-кус.

 

Снимка: Pexels

 


Ядки - Те са супер храна, която ви дава енергия и помага на имунната система. Яжте редовно бадеми, орехи, слънчогледови семки, кашу, тиквени семки, лешници, шам-фъстъци.

 

Снимка: Pixabay

 

Напитки - Хубавото е, че тук е позволен алкохолът. Може да пиете по 1 чаша червено вино на ден, което е перфектна напитка за зимата. Чаят и кафето също са позволени.

 

Снимка: Pixabay

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия