4 признака, че сте засегнати от сезонно афективно разстройство

Вижте кои са те

2020-01-20 16:30:00
4 признака, че сте засегнати от сезонно афективно разстройство
Снимка: Pexels

През зимата много хора страдат от т.нар. сезонно афективно разстройство. То представлява емоционално разстройство, при което хора, които по принцип имат стабилна психика, получават депресивни епизоди или панически атаки. Това се получава заради смяната на времето, студа, мрака и късите дни, по-малкото прекарване на време навън, сред природата, липсата на слънчеви лъчи и т.н. Коледа е единственото нещо, което носи повече настроение през този сезон, но когато тя мине, януари и февруари са много тежки за хората с такова разстройство. Ето и няколко симптома на болестта, според британския Cosmopolitan.

 


1. Спадане на енергията

 

Ако редовно сте тренирали, сега вече нямате сили и желание да станете рано сутрин и да отидете на фитнес. Естествено, когато е студено, мрачно и вали, за всеки е по-трудно да стане рано от леглото и да излезе в студа навън. Но може да усещате, че буквално нямате сили да промръднете. Хората с такова разстройство пренебрегват и най-обикновени задължения през зимата - миене на чинии, миене на зъби и само лежат, когато са вкъщи.

 

Снимка: Pexels


2. Лош махмурлук и силна болка

 

През зимата може да усещате, че имате по-силен и лош махмурлук не само защото има много коледни банекти и партита, както и именни дни, а защото страдате от такова разстройство. Постоянното ви лошо настроение влияе и на махмурлука - трудно се справяте с него, и на физическата болка - тя става по-нетърпима. "Проучванията показват, че хората с депресия обикновено имат болки в гърба", казва д-р Хасан Ясин пред изданието. Тъгата и срамът често задействат физическа болка.

 

Снимка: Pexels


3. Главоболие

 

Този симптом е свързан с махмурлука и с непоносимостта към болката като цяло. Но не трябва да бъркате нещата, всеки го боли глава от време на време - заради стрес, напрежение, недоспиване, заетост, лоши събития в живота и т.н. Тези, които страдат от сезонно афективно разстройство, обаче, имат непоносимо постоянно главоболие, което ги прави много раздразнителни и им отнема енергията. 

 

Снимка: Pexels


4. Коремни болки

 

Д-р Хасан Ясин обяснява, че много проучвания в момента доказват, че има връзка между коремните болки, стомашните неразположения и психическото здраве. Редовната болка в коремната област също може да сигнализира за начилието на това разстройство. Стресът кара корема да се подува, причинява гадене, повръщане, разстройство.

 

Снимка: Pixabay

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия