5 храни за чиста и еластична кожа

Ето кои са те

2019-12-09 16:30:00
5 храни за чиста и еластична кожа
Снимка: Pixabay

Акнето е досаден проблем за много тийнейджъри. Понякога кремовете, парните бани и отказът от определени храни не могат да помогнат в борбата с пъпките, ако те са прекалено упорити. Но има храни с вълшебни свойства, които трябва да включите в режима си, защото те ще ви помогнат да изчистите кожата си от алергии, зачервяване, пъпки, замърсяване. Вижте кои са те, според американския "Cosmopolitan".

 


Ядки

 

Ядките и семената са мощни храни, които съдържат омега-3 мастни киселини, винамините А, В и Е, минерали, антиоксиданти и мононенаситени мазнини. "Благодарение на това, че ядките и семената са питателни, кожата става добре хидратирана. Така тя става е по-еластична, спомогнато е регенерирането на клетките и е защитена от свободните радикали", казва д-р Денди Енгелман, дерматолог.

 

Снимка: Pexels


Плодове

 

Повечето плодове са с високо съдържание на витамините А и С. Те съдържат и мощни антиоксиданти, които стимулират продукцията на колаген и помагат на кожата да стане по-мека и еластична. Антиоксидантите в плодовете също я пазят от свободните радикали.

 

Снимка: Pexels


Авокадо

 

Ако страдате от суха кожа или разширени пори, заложете на авокадо. То съдържа протеин, който подпомага колагена и еластина в кожата. "А мазнините в него хидратират кажата", посочва специалистът. Може да ядете припечена филия с авокадо за закуска.

 

Снимка: Pexels

 


Зелени зеленчуци

 

Спанакът, зелето, броколите са сред най-полезните храни. Те са пълни с желязо, омега-3 мастни киселини, витамините А, В и Е, които засилват имунната система. Те пазят кожата здрава и я хидратират добре. Хапвайте много салати, дори през зимата.

 

Снимка: Pexels

 


Кокосово масло

 

Известно е, че то лекува акнето, заради линолова киселина и лаврова киселина. "Здравословните маднини и антибактериалните съставки в кокосовото масло ви пазят от акне и помагат на кожата да е по-хидратирана", обяснява Енгелман.

 

Снимка: Pexels

 

Пастата за зъби не лекува пъпките и херпесите

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия