Учени от Австралия: Плаченето помага

То регулира сърдечния ритъм

2019-08-16 16:30:00
Учени от Австралия: Плаченето помага
Снимка: Pexels

Няма смисъл да плачете, когато разлеете кафето или млякото или изпуснете някое намаление в любим магазин. Но да пророните няколко сълзи, когато някой ви е наранил, излъгал или предал може да е полезно, обясняват специалисти.

 

Проведено е изследване, в което 200 доброволци е трябвало да изгледат тъжен или "неутрален" клип в рамките на 17 минути, а след това да потопят водата си в ледена вода и да стоят така, колкото време могат да издържат. 

 

Тези, които се разплакали, когато гледали тъжния клип, са дишали равномерно, когато държали ръката си, потопена във водата. А тези, които гледали обиконвен клип и не плакали, дишали по-учестено.

 

Снимка: Pexels

 

Изследователи от Австралия вярват, че плаченето помага на хората да се успокоят и регулира сърдечния им ритъм. Проучването е било проводено от Университета на Куинсланд.

 

"Плаченето ни помага да се оттървем от токсините, води до биологична промяна, която ни помага да се справим със стресови или болезнени ситуации", казва Лия Шарман, ръководител на изследването.

 

Д-р Шарман обяснява, че ако се срамувате, когато плачете и се чувствате неудобно, тогава проливането на сълзи обаче ще има по-скоро негативен ефект върху организма.

 

Зумбата намалява менструалните болки

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия