Какво издават ноктите за здравето ви?

Вижте какво

2019-07-12 16:30:00
Какво издават ноктите за здравето ви?
Снимка: Pexels

Много преди да разберете какъв здравословен проблем имате, тялото вече започва да ви дава някакви сигнали. Например, кожата ви става по-суха и раздразнена, косата ви - по-рядка и загубва блясъка си, ноктите ви се чупят по-лесно и т.н. Ноктите са свързани с много здравни проблеми, затова не ги подценявайте. Ето и какво издават те.

 


1. Сухи, разслоени нокти

 

Установено е, че един от пет възрастни има сухи, тънки, разслоени и чупливи нокти. Това традиционно се дължи на приема на вода. Нокътната плоча трябва да съдържа 18% вода, когато това количество падне на под 16% - ноктите започват да стават сухи и да се чупят много лесно. Това е още една причина да пиете 2 литра вода на ден. Липсата на цинк също може да доведе до лошо състояние на ноктите. Ако е така, хапвайте говеждо месо, тиквено семе, леща.

 


2. Меки нокти

 

Ако ноктите ви са меки, много лесно се извиват и прегъват, вероятно ви липсва протеин. Той прави ноктите по-здрави и твърди. Уверете се, че ястията, които хапвате през деня съдържат протеин. Хубаво е и да поемате достатъчно продукти, които съдържат витамин А и витамин D. За витамин D - яжте риба 3 пъти седмично и прекарвайте повече време на слънце, а за витамин А - заложете на зелени и оранжеви зеленчуци - моркови, спанак, сладки картофи и др.

 


3. Бразди по ноктите

 

Това може да означава много неща - лош подбор на храна, липса на определени витамини, болести. Браздите по ноктите най-често се свързват с липса на сяра. В този случай хапвайте повече малини, ядки и мляко. Кожните заболявания екзема и псориазис също причиняват бразди.

 

Снимка: Pexels


4. Бели петна

 

От малки ни казват, че белите петна по ноктите издават липса на калций. Това е един от вариантите и може да подобрите състоянието си като поемате мляко и млечни продукти. Но това не е единствената причина. Белите петна могат да са наследствени. Или да са причинени от други фактори - лошо поддържане на ноктите, вроговяване - процес на образуване на кератин в тъканите, прекалено често правене на маникюри. Избягвайте лаковете за нокти, които съдържат парабени и никел. Белите петна се свързват и с тежката менструация. За да се възстанови нормалното състояние, яжте повече яйца, риба, зелени зеленчуци, моркови.

 


5. Кожички

 

Кожичките са тънки и малки, но могат да бъдат много досадни и дори да предизвикат болка. Появяват се заради недостатъчна хидратация на кутикула. Мажете ги с масло за нокти, богато на витамините Е и F

 


6. Жълти нокти

 

Тютюнопушенето кара ноктите да пожълтяват. Понякога некачествените лакове за нокти водят до същото. Но жълтите и дебели нокти могат да издават и проблеми с белия дроб, както и ревматоиден артрит.

 

Снимка: Pexels


7. Крехки нокти като лъжица

 

Ако ноктите ви са много крехки, тънки, чупят се бързо и развиват форма, подобна на лъжица, това може да показва, че страдате от липса на желязо и имате анемия. Яжте повече месо, риба, ядки, зелени зеленчуци, за да си набавите елемента. Но анемията може да е причинена и от стомашни проблеми, тежка менструация или целиакия, затова си направете кръвен тест.

 

5 причини за чупливи нокти

 

Нетокстичните лакове за нокти: също толкова вредни

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия