6 причини да сте постоянно гладни

Ето кои са те

2019-08-30 15:00:00
6 причини да сте постоянно гладни
Снимка: Pexels

Коремът ви постоянно къркори, дори когато скоро сте хапвали? На много хора се случва непрекъснато да изпитват глад и да хрупат по нещо между основните хранения редовно. Има няколко причини за вълчия глад. Ето и кои са те, според материал на "Prevention".

 


Стрес

 

Ако постоянно сте под напрежение - заради крайни срокове, проблеми в работата, училищни задължения, семейна драма, любовна мъка, финансови проблеми и т.н., организмът ви няма как да не реагира на това. Той започва да изпитва глад. Когато сте стресирани, хормонът на стреса - кортизол се повишава, а и в резултат на силен стрес се стимулира производството на хормона грелин. Тези два хормона ви карат да изпитвате глад. И обикновено тогава започвате да търсите въглехидрати - курабийки, чипс, снакс и т.н. Опитайте да сте по-спокойни, медитирайте, разхождайте се, за да намалите напрежението.

 


Умора

 

Знаете, че ако не се наспивате добре, винаги на другия ден сте по-гладни. Ако стоите до късно, защото сте много заети и няма как да се справите с всичките си задължения или гледате филми до късно, спите по 4-5 часа на нощ, нормално е да огладнявате често. Това отново повишава нивата на грелина. А нивата на лептина, хормон, който отговаря за засищането, падат. Така дори измамно усещате глад, когато всъщност просто сте изтощени и изцедени.

 

Снимка: Pexels


Гледате снимки на храна често

 

Да се снимат вкусни блюда е топ тренд в Instagram и Facebook. Ако приятелите ви често постват снимки на десерти и други вкусотии, или вие сте последвали страници, които публикуват фотоси на кулинарни шедьоври, сами си вредите. Когато непрекъснато виждате такива снимки, дори на напитки и шейкове, започвате да чувствате глад. Започвате да си представяте вкуса и миризмата на храните, отделяте повече слюнка и копнеете да хапнете нещо.

 


Ядете на крак

 

Вероятно сте заети, ако постоянно ядете на крак. Но това е много вредно - влияе зле на килограмите. Доказано е, че трябва да седнете на маса и да хапнете спокойно, като сте фокусирани над храната и не се разсейвате с телевизор, телефон или компютър. Така се наслаждавате на ястието и поемате по-малко количество. Но ако все бързате за някъде и залагате на бързи закуски, не успявате да изпитате истинско удоволствие от храната и малко след това пак огладнявате. Така се налага да хрупате нещо до следващото основно ядене. Не е хубаво да се храните прави или докато вървите, защото се разсейвате.

 

Снимка: Pexels


Скука

 

Има дни, в които пък просто няма какво да правите. Не сте на работа или училище, нямате спешни задължения, приятелите ви пътуват или са заети с друг ангажимент и няма с кого да излезете. Не ви се занимава със спорт или подреждане вкъщи, а искате да релаксирате. Пускате си любим сериал и задължително взимате нещо за хапване, но ако гледате много серии, може да прекалите с храната. А и проучвания доказват, че когато на човек му е скучно и няма какво да прави, той редовно тършува в хладилника или отива да пазарува.

 


Инсулинова резистентност

 

Ако наистина постоянно чувствате глад, дори когато сте спали добре, не сте нервни и имате време, може това да се дължи на по-сериозен проблем. Хубаво е да отидете на кръвни изследвания, за да се установи дали имате инсулинова резистентност. Ако това състояние не се лекува, то води до диабет тип 2. Ако се установи, че сте развили това заболяване, ще ви препоръчат специален диетичен режим и ще трябва да спортувате много.

 

Снимка: Pexels

 

Пицата: по-полезна от зърнените закуски?

 

5 храни и напитки, които ви пречат да отслабнете

 

4 храни, които може да ядете преди лягане

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
titia
преди 4 години

vsi4ko - i stres i preumora , no i men me drazni lo6o prigotvena hrana


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия