Проблем ли е нередовният цикъл в тийнейджърска възраст?

Поликистоза и какво трябва да знаем за нея

2019-08-01 13:00:00
Проблем ли е нередовният цикъл в тийнейджърска възраст?
Снимка: Pexels

Нередовният цикъл е един от най-често срещаните проблеми при дамите на всякаква възраст. При тийнейджърите обаче ситуацията е по-сложна, защото е трудно веднага да се разбере дали това издава някакъв по-сериозен здравословен проблем.

 

Знаете, че менструацията при младите момичета може да е нередовна в първите 2-3 години, тъй като тогава възможно все още да не бъде освободена яйцеклетка. Тялото тъкмо започва да съзрява, през пубертета настъпват много промени в организма и цикълът може да закъснява или да не идва всеки месец. Тези неща би трябвало да се регулират до 3-4 години.

 

Средната възраст за първа менструация е 12 години, но напоследък все по-често има случаи на рано настъпилата менструация - около 9-10 годишна възраст. Това не бива да ви притеснява, по-плашещо е, когато менструацията се бави. През първата година повечето момичета имат цикъл с интервал от 21 до 45 дни, с продължителност от 2 до 7 дни. Към третата година повечето от циклите са с интервал 21-34 дни. Но няма писано правило за това кога ще дойде първия цикъл, колко дни ще продължава той, колко силен е - това зависи от организма на всеки човек.

 

Лошото е, че понякога нередовният цикъл, дори в тийнейджърска възраст, може да означава, че момичето страда от заболяване на яйчниците - поликистоза. Но родителите не бързат да се притесняват, тъй като знаят, че в първите години е нормално да има размествания на цикъла и аномалии.

 

Синдромът на поликистозните яйчници или накратко СПКЯ е по-често срещан при жени в зряла възраст, но не подминава и тийнейджърите. Затова е хубаво да започнете да ходите на гинеколог, още с появата на цикъла и редовно да следите здравословното си състояние, дори още да не водите полов живот.

 

Поликистозните яйчници, са яйчници, които имат прекомерен брой първични фоликули. Тези фоликули са малки "сакчета", пълни с течност, в които се намират яйцеклетките.

 

Освен нередовната или липсваща менструация, може да разпознаете СПКЯ и по следните симпотими - силен косопад и повишено окосмяване на лицето, гърдите, гърба, корема и палците; поява на акне; лошо настроение и депресия. Това се смятат за най-ранните симптоми.

 

Постепенно, ако заболяването не се установи веднага, момичетата в тийнейджърска възраст започват да качват килограми, да развиват кожни алергии и инсулинова резистентност. Както виждате, повечето от тези симптоми, като косопадът може да са в резултат и на други заболявания, например, анемия, а акнето е характерно именно за тийн годините. Затова е най-добре незабавно да отидете на гинеколог, за да може да се установи дали наистина проблемът е свързан с яйчниците.

 

Има много фактори, които предразполагат развитието на СПКЯ - генетични, излагането на синтетични естрогени, затлъстяването, инсулиновата резистентност - за нея все още се спори дали предветства СПКЯ или е резултат от развитието му.

 

Кисти в яйчниците могат да бъдат открити с ехографското изследване, но поставянето на диагноза СПКЯ е по-сложно. Трябва да ви бъдат направени и хормонални изследвания, за да се разбере дали старадате от това заболяване.

 

За нормално фукнциониране на яйчниците може да взимате хранителната добавка Рихтер Сайкъл Баланс. Тя не съдържа хормони и представлява комбинация мио-инозитол и фолиева киселина, подпомага поддържането на хормоналния баланс и допринася за здравето на яйчниците. Едно саше се разтваря в чаша с вода и се приема веднъж на ден.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия