СЗО: Пристрастяването към видео игри е болест

Ето какво посочват експерти

2019-05-30 10:30:00
СЗО: Пристрастяването към видео игри е болест
Снимка: Pexels

Пристрастяването към играене на видео и компютърни игри вече официално е болест, според Световната здравна организация (СЗО). То е признато за психическо разстройство и засяга най-вече децата и тийнейджърите. За да бъдете диагностицирани с това разстройство, трябва да играете толкова много, че това да има голямо предимство пред други ваши интереси, пишат от "Daily Mail". 

 

Заболяването попада в списъка на "умствени, поведенчески разстройства или разстройства на нервната система" - в тази група е включена и зависимостта към хазарта, например. Човек, който е пристрастен към компютърните игри, не може да контролира това колко често да играе, колко дълго трябва да продължава играенето, кога трябва да спре играта и др.

 

Хората, страдащи от заболяването, предпочитат да прекарват много повече време игарейки, отколкото общувайки и вършейки всекидневни задължения.

 

Ако тези симптоми продължават поне 12 месеца, значи човек може да бъде диагностициран с болестта, смятат от СЗО.

 

Проучванията показват, че едни от най-страшните случаи на заболяването са хора, които играят около 20 часа на ден, почти не ядат и не спят и пропускат да ходят на училище или работа.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия