Цветът на очите може да влияе на депресията през зимата

Ето какво установява проучване

2019-01-07 16:30:00
Цветът на очите може да влияе на депресията през зимата
Снимка: Pexels

Да се чувствате потиснати по това време на годината е нещо типично - празниците минаха, подаръците бяха раздадени, навън е студено, мрачно, не е подходящо за дълги разходки и т.н. Но някои хора не само са в лошо настроение, а са направо депресирани през януари и февруари и страдат от т.нар. сезонно афективно разстройство.

 

Вярва се, че то е предизвикано от по-късия ден, по-малкото светлина и слънце и тоест - по-малко поемане на витамин D. Но се оказва, че има някои хора, които са по-податливи на това състояние и това зависи от цвета на очите им.

 

През зимата жените са с по-тежък цикъл


Ланс Уъркман, професор по психология в Унивреситета на Южен Уелс, е провел проучване, което установило тази зависимост. Изследването показало, че хората с кафяви очи по-често страдат от сезонно афективно разстройство, от тези с по-светли очи, пишат от британския Cosmopolitan.

 

3 ползи за психиката от скалното/стенното катерене
 

Били са изследвани 175 студенти от два университета (този в Южен Уелс и друг в Кипър). Те са отговаряли на въпроси, свързани с навиците им през сезона. Такъв въпросник се използва за диагностициране на сезонно афективно разстройство при оплаквания на пациенти.

 

Резултатите показват, че хората със сини или пъстри очи не се влияят толкова от промяната на времето, за разлика от тези с тъмокафяви или черни очи.

 

Лекува ли пилешката супа настинката?

Професорът вярва, че това има научно обяснение. Ако имате кафяви очи, трябва да абсорбирате повече светлина, за да може да виждате, в сравнение с човек, който е със сини или пъстри очи. 

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия