5 храни за здрави зъби

Вижте кои са те

2018-11-08 16:30:00
5 храни за здрави зъби
Снимка: Pixabay

Плаката уврежда сериозно зъбите, тъй като причинява заболявания на венците и кариеси. Желираните бонбони, газираните напитки, чипса са вредни за зъбите и всички знаят, че трябва да избягват тези храни. Освен да миенето по 2 пъти на ден, има и други неща, които са важни са запазването на доброто състояние на зъбите, пишат от Female First. Ето кои са храните, полезни за тях, според д-р Учена Окойе.

 


1. Дъвки без захар

 

Полезно е да дъвчите дъвки без захар между храненията, особено, ако сте хапвали кисели и сладки храни. Дъвките овлажняват устната кухина и повишава слюноотделянето - а това неутрализира киселините, които рушат емайла.

 


2. Ябълки

 

Сладки са, но съдържат много фибри и вода. Тези плодове също предизвикват по-голямо слюноотделяне, което изчиства бактериите и остатъците от храна.

 


3. Моркови

 

Ако ядете сурови моркови, те имат същия ефект като ябълките. Морковите действат превантивно и на образуването на кухини и кариеси. Съдържат вода и почистват устата от остатъци от храна. Богати са на полезния витамин А.

 

4 навика, които развалят зъбите


4. Бадеми

 

Чудесен източник на калций и протеин, които са полезни за зъбите. Имат много малко захар.

 


5. Листни зеленчуци

 

Богати са на фибри. Яжте магданоз, маруля, целина, копър, спанак, защото подобряват работата на кръвоносните съдове и премахват кървенето на венците. Избелват зъбите и създават защитен слой върху тях.

 

Какво трябва да знаете за първия гинекологичен преглед?

 

Душът рано сутрин подобрява мотивацията

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия