Какво да правим при опарване от медуза?

Запазете спокойствие и следвайте тези съвети

2018-07-06 15:00:00
Какво да правим при опарване от медуза?
Снимка: Pexels

Плажовете все повече се пълнят с хора и следващите два месеца ще са най-силни за морския сезон. Колкото и приятни емоции да носи почивката на море, трябва да сте подготвени и за някои опасни ситуации. Например, да ви ужили медуза. Опарването от медуза причинява болка, последвана от силен сърбеж, зачервяване и дразнене на кожата. Ето и какво да направите, ако това се случи.

 


Излезте от водата

 

Логично е - веднага трябва да излезете от морето, за да не стане така, че медузата да ви ужили отново. А и ще ви боли, няма да може да плувате. Запазете самообладание.

 


Не използайте питейна вода

 

Много хора първосигнално поливат нараненото място с питейна вода, за да го "дезинфекцират". Това е грешка. Когато медузата ви опари, тя всъщност имплантира характерен вид жилещи клетки – нематоцисти. От водата или търкане с кърпичка, може да се получи още по-голямо отделяне на отрова от нематоцистите. По-добре залейте мястото със солена морска вода и не го докосвайте.

 


Урината не помага

 

Ако сте гледали "Приятели", сигурно и вие си мислите, че трябва опареното място да се залее с урина и това ще облекчи болката. В сериала става така, но няма официално доказателство, че урината помага. Не вярвайте на всичко, което виждате по телевизията.

 


Използвайте оцет

 

Ако полеете с оцет, шансът болката да отшуми, е доста по-голям. Едва ли някой носи оцет на плажа, но можете да вземете от близко плажно заведение.

 


Носете крем за бръснене

 

Ако все пак сте на малък и усамотен плаж, такъв, който не е застроен и няма откъде да вземете оцет, добра работа ще ви свърши и крема за бръснене. Като подготвяте плажната чанта, сложете освен маслото, и крем за бръснене. 

 


Лекарска помощ - при необходимост

 

Естествено, ако обривът не минава и болката е голяма, побързайте да отидете до близката болница. Някои ужилвания може да са опасни, особено ако получите алергична реакция.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия