Изолацията уврежда косата

Ето причините

2020-05-12 15:00:00
Изолацията уврежда косата
Снимка: Pexels

Пандемията от коронавирус може да причинява и косопад, твърдят от британското издание на "Cosmopolitan". Ако забелязвате, че напоследък косата ви капе повече, това може да е резултат от стреса от заболяването, промени в начина ви на хранене, когато сте повече време вкъщи, хормонални колебания, по-рядкото миене на коса, защото сме основно в дома. Ето и какво твърдят специалисти.

 


Миенето на косата

 

Много дами признават, че откакто са в социална изолация, мият косата по-рядко, тъй като не ходят на училище, работа, важни събития, концерти, не се срещат с приятели и гаджета. Така и по-рядко обработват косата с преса, маша и я решат по-рядко. "Ако сте намалили седмичните миения на косата, когато се къпете, може да губите повече коса. Косата пада всеки ден, но с различно количество", казва Джейн Мейхед, трихолог. Тя обяснява, че в дните, в които не миете косата, кичурите може да се спластяват и после по-голямо количество от тях да падне, когато миете косата и използвате балсами, които я правят по-мека, блестяща и незаплетена.

 

Снимка: Pexels


Колко косми падат на ден?

 

Нормално е на ден да загубите до 100 косъма - ако всеки ден миете косата с шампоан, падат 80 косъма по време на миенето, а другите 20 падат през другото време. Ако миете косата на 3 дни, може на третия ден да падне по-голямо количество наведнъж - между 250 и 280 косъма. Зависи и колко често се решите и обработвате косата между миенията.

 


Температурата причинява ли загуба на коса?

 

Ако скоро сте имали висока температура, може косата ви да пада повече от обичайно, когато се къпете. Температурата над 39 градуса почти винаги причинява допълнително падане на коса за 6 до 12 седмици след това.

 

Снимка: Pexels


Да миете ли по-рядко косата по време на изолация?

 

Хубаво е, че се възползвате от изолацията, за да дадете на косата да си почине - да не правите прически, да не я обработвате толкова често и да не я миете всеки ден. Но е добре и да имате график, за да може скалпът ви да е в добро състояние. "Третирайта скалпа си с такава грижа, с каквато третирате кожата на лицето. Все пак, скалпът е просто продължение на кожата на челото. Прекалено нередовното миене с шампоан може да доведе до проблеми за скалпа, което пък се превръща в проблеми за косата", казва Анабел Кингсли, трихолог. Тя съветва да държите скалпа чист.

 


Как да пазите косата?

 

Най-добре е да спите на възглавници от сатен или коприна, за да пазите косата чиста и здрава. Включвайте в менюто си храни, богати на витамин В12, витамин D3, мед, цинк, селен.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия