Изолацията води до възпаления и обриви - как да се справим?

Ето някои съвети

2020-03-31 16:30:00
Изолацията води до възпаления и обриви - как да се справим?
Снимка: Pexels

Заради пандемията от коронавирус стоим повече вкъщи, учениците се обучават от дома, а и много хора имат възможност за хоум офис. Действително, трябва да сме отговорни и да прекарваме повечето време вкъщи, да излизаме само до магазин и аптека, или ако имаме неотложна работа.

 

Но стоенето вътре може да повлияе зле на кожата ви. Възможно е кожата на лицето да се възпали и да получите обриви. По принцип, сега сигурно се гримирате по-рядко и кожата си почива, и от козметиката, и от замърсяването навън. Но много хора се оплакват от възпаления и обриви. Ето каква е причиата за това, според експертът Памела Маршал, която дава интервю за британския "Cosmopolitan".

 


Защо кожата се мъчи?

 

Има много фактори, които предизвикват зачервявания и обриви. "Главните виновници са стреса, храненето, липсата на витамин D и хигиената. Когато нашето тяло е стресирано, то освобождава кортизол, хормон на стреса. Когато кортизолът е висок, продукцията на естроген спада. И когато естрогенът ни бъде намален, андрогенът ни (мъжкия хормон) e в изобилие и изпраща сигнали на мастните жлези да произвеждат повече мазнина", обяснява Маршал. А на порите не им харесва това изобилие. "Следователно, порите се уголемяват и възпаляват, и така се създават петна", посочва тя.

 


Стресът също е ключов фактор сега, тъй като всички са притеснени заради пандемията от коронавирус. Но има и нещо друго, което влияе зле - тези дни стоим повече вкъщи и гледаме повече филми, което значи, че и често хапваме вредни снаксове и чипсове.

 

"Поддаваме се на яденето на джънк фууд и това може да ни кара да се чувстваме добре за кратко, но ще причини щети на стомаха, което пък ще доведе до причиняване на щети за кожата", коментира експертът.

 


Хората сега страдат и от липса на витамин D, защото трябва да стоят основно вкъщи и не могат да се радват на слънчевата светлина навън. "Витамин D е важен за развиването на клетките, така че това, че нямаме възможност да излизаме навън, увеличава неговия недостиг", казва Памела. Витамин D помага за намаляването на възпаленията на кожата.

 


А и за да поддържаме добра хигиена, ние мием ръцете много по-често и по-старателно, което може да изсуши кожата.

 

Снимка: Pexels


Как да се справим?

 

Не е лесно да останем спокойни. Но може да опитаме да медитираме, да сме по-мили към себе си и да не се оставяме на паниката. "Най-добрият начин, по който се справям със стреса, е, да съм сигурна, че ям здравословно. Това поне ми напомня, че правя нещо добро за тялото си", обяснява експертът. Тя препоръчва да залагате на храни, които засищат и са пълни с полезни съставки. Храните, пълни с витамин D, са мазна риба, сирене, яйца, гъби.

 


Трябва да сменяте и перете чаршафите веднъж в седмицата, особено сега, когато стоите повече време в леглото. Хубаво е да хидратирате кожата с козметични продукти и да слагате слънцезащитен крем, ако излизате на слънце.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия