Как да почистите бижутата?

Ето няколко съвета

2020-02-19 16:30:00
Как да почистите бижутата?
Снимка: Pixabay

Ако колекцията ви от бижута е станала голяма в последните години, вече е време да изчистите гривните, пръстените, колиетата, обеците и т.н. Ползвате бижутата често, а и вкъщи те попиват микроби и прах, дори да са прибрани в кутия. А може и по тях да има остатъци от козметика - крем за ръце, лосион за тяло, слънцезащитен крем, както и сапун. Но за да не ги повредите, трябва да следвате някои съвети. Ето и кои са те.

 


Домашен препарат

 

Златните и сребърните бижута могат да бъдат почистени с препарат, който сами си направите вкъщи. Това е топла вода с няколко капки веро, което ползвате за измиване на чиниите, казва специалистът Джесика Уорч пред американското издание на "Cosmopolitan". Смесете в купа топла вода с няколко капки веро, потопете бижутата там за 15 минути, а после ги извадете и почистете с детска четка за зъби - ресните на детските четки са по-меки. После измийте бижутата само с вода и ги подсушете с чиста кърпичка, а може и със сешоар.

 

Снимка: Pixabay


Платинените бижута никога не стават на петна, но все пак трябва да почистите и тях. Просто може да го правите по-рядко. Използвайте същия домашен препарат.

 


Има и още един вариант за почистване на сребърните бижута. Сложете алуминиево фолио в купа, налейте кипяща вода и сложете сока бикарбонат. Поставете бижутата от сребро в купата и ги дръжте там 30 минути. После те стават като нови.

 

Снимка: Pixabay


Ако нямате време...

 

Ако в последния момент са ви поканили някъде и трябва бързо да изчистите бижутата, има друг вариант. Вземете си кърпи за полиране и изчистване на бижута и изтъркайте изделията с тях. Това важи за златни, сребърни, платинени, медни и месингови бижута. Има специални кремове и спрейове, който може да нанесете върху кърпичката за по-добри резултати. Може да използвате и мокри кърпички за почистване на очила, ако много бързате, но нека това не ви става навик.

 

Снимка: Pixabay


Как да почистите бижутата с диаманти и камъни?

 

Ако колиетата, пръстените, гривните и обеците са масивни, с диаманти и камъни, също може да заложите на домашния препарат - топла вода и веро за миене на чинии. Но, имайте предвид, че някои скъпоценни камъни, като емералд, сапфир, аметист, лазурит, могат да се напукат, ако водата е прекалено топла. Заложете на хладка вода, нека от нея не излиза пара.

 

Снимка: Pixabay


Ако бижутата са фалшиви...

 

За по-обкиновените бижута, които все пак обичате, използвайте чиста кърпа. Избършете ги с нея или с ги търкайте с памучната част на клечките за уши. Интересното е, че някои продукти, като пастата за зъби, содата бикарбонат и кетчупа също може да изчистят бижутата имитации.

 

Снимка: Pixabay


Как да запазите бижутата по-дълго?

 

Важно е те да са прибрани на правилно място. Дръжте ги в кутии, за да не събират прах и да ги пазите от драскотини. Трябва те да бъдат на хладно, тъмно място и да не бъдат излагани на слънчева светлина, поне вкъщи.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия