Тоник от Хамамелис - за мека и чиста кожа

Премахвайте грима с него

2020-01-10 15:00:00
Тоник от Хамамелис - за мека и чиста кожа
Снимка: Pixabay

Ако предпочитате органичната козметика и използвате продукти, направени от растителни екстракти, това е идеално предложение за вас. В последните години почистващият тоник от билката хамамелис става все по-популярен. Той беше хит през 90-те, но отново се завръща на козметичната сцена. Дерматоложката Ава Шамбан обяснява пред американското издание на "Cosmopolitan" какви са ползите от този тоник.

 


От какво се прави тоника от хамамелис и защо е полезен?

 

Хамамелис е билка, на която за лечебна цел се използват кората, листата и семената. Хамамелисът се нарича още "вещерска леска", "златно съкровище" или "магьоснически лешник" заради лечебните свойства и разкрасяващото действие върху кожата. Растението се среща в Северна Америка, Япония и Китай, а екстракти от него се използват широко в медицината и козметиката. Ако смесите екстракт от хамамелис с алое вера или розова вода, ще се получи прекрасен хидратиращ продукт за кожата ви. Хамамелисът сам лекува сърбящата кожа и възпаленията, тъй като има антивъзпалително действие. Хората го използват в борбата с акнето и кожните раздразнения. Листата и стъблата на растението съдържат биомолекулите танини, които се борят с възпаленията и бактериите по кожата.

 

Снимка: Pixabay


За какво да го използвате?

 

Д-р Шамбан казва, че тоникът от хамамелис е идеален за почистване на грим, както и почистване на кожата от пот, мазнина, прах, вредни частици от околната среда. Той е нежен и мек, не причинява раздразвания, като някои мокри кърпични и агресивни кремове, както и тоници, пълни с алкохол, които изсушават кожата. Ако имате мазна кожа, акне или много чувствителна кожа, склонна към зачервяване и обриви, най-добре е да махате грима именно с тоник от хамамелис.

 

 

Снимка: Pixabay

 


Има ли алкохол в този тоник?

 

Има тоници от хамамелис, които са със съдържание на алкохол и такива, които не са. Този с алкохол също е полезен за кожата, и може да бъде използван от хора с акне. Но е по-хубаво тези с проблемна кожа да използват формулата без алкохол.

 


Какъв тоник да изберете?

 

Естествено, в тоника има и други съставки, затова много внимателно вижте етикета. Ако страдате от акне, изберете тоник от хамамелис, които съдържа и алфа-хидрокси киселини или салицилова киселина, за да бъде почистена по-добре кожата. Ако искате тоник, който да успокоява и омекотява кожата, гледайте в съставките да влиза гел от алое вера.

 

Снимка: Pixabay


Колко често да го използвате?

 

Дерматоложката казва, че това зависи от реакцията на вашата кожа. Ако ви действа добре, може да го използвате най-малко 2 пъти седмично, а не е проблем да нанасяте и всеки ден. Но ако изберете тоник с алкохол, не го ползвайте прекалено често - това ще наруши pH баланса и ще изсуши кожата ви.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия