Пастата за зъби не лекува пъпките и херпесите

Ето какво казва дерматолог

2019-12-03 13:30:00
Пастата за зъби не лекува пъпките и херпесите
Снимка: Pixabay

Някои хора се опитват да излекуват пъпките и херпесите, като ги мажат с паста за зъби. Те смятат, че така пъпките или херпесите по усните ще спаднат по-бързо и ще изчезнат за 2-3 дни.

 

Оказва се, че това е много грешно решение. Дерматологът Мона Гохара, която е професор в Йейлския университет, опровергава мита, че ако намажете пъпките с паста преди лягане, на сутринта те ще са почти незабележими.

 

"Пастите за зъби обикновено са пълни със съставки, които изсушават кожата, например, алкохол", посочва тя пред "Cosmopolitan". Но алкохолът не влияе добре на кожата на тялото и лицето, затова е грешно да използвате пастата за зъби за такова лечение.

 

Снимка: Pixabay

 

По-скоро може да има обратен ефект. "Пастите за зъби могат да раздразнят много мястото. Повечето от тя са пълни с ментол (алкохол), сода бикарбонат, диводороден пероксид - да, все неща, които могат да изсушат пъпките, но с риска да раздразнят много кожната бариера", казва специалистът.

 

А когато кожната бариера бъде увредена, тя започва да произвежда прекалено много мазнина, за да компенсира. Това пък води до запушени пори, обриви, черни точки и мазна кожа.

 

Храни и напитки, които дразнят кожата

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия