4 храни за здрави нокти

Какво да хапвате за здрави и блестящи нокти

2019-08-23 15:00:00
4 храни за здрави нокти
Снимка: Pexels

Грижата за ноктите е от ключово значение за дамите. Освен със скъпи процедури, маникюрът ви може да изглежда по-добре и като приемате повече от определени храни. Ето и кои са те.

 


Яйца

 

Те са един от най-добрите източници на биотин, познат и като витамин В7, който стимулира производството на протеин в корена на ноктите. Там се произвеждат нови нокътни клетки. Биотинът прави ноктите по-плътни и предпазва от чупене.

 

Снимка: Pexels

 

Кашу

 

В кашуто има изобилие от цинк. Този елемент помага за клетъчното делене и синтеза на протеин. Тези процеси са важни, за да растат бързо ноктите. И трябва цинк да се поема всеки ден, защото запасите му бързо се изчерпват.  Той заздравява ноктите и ги прави по-устойчиви.

 

Снимка: Pexels

 

Сладки картофи

 

Един сладък картоф ви доставя 561% от необходимата дневна доза витамин А. Той позволява на ноктите да се обновяват. Ако не поемате достатъчно витамин А, ноктите стават чупливи и върху тях се образуват напречни бразди.

 

Снимка: Pexels

 

Жълти чушки

 

Жълтите чушки са пълни с витамин С, от който се нуждаете, за да произвежда организма ви колаген. Производството на колаген спада с възрастта, което може да направи ноктите по-слаби, изтънели. Тогава основни помощници ви стават храните, съдържащи витамин С. Една жълта чушка съдържа 4 пъти повече от препоръчителната дневна доза от този витамин.

 

Снимка: Pexels

 

5 причини за чупливи нокти

 

Лято 2019: Дълги нокти на краката

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия