Кардио в градска среда

2015-08-29 15:48:00
Кардио в градска среда
Снимка: freedigitalphotos.net

Съвместима ли е кардио тренировката с градската среда? Кардио тренировките са много важна част от живота на трениращите. Заниманията с тежести повишават мускулната маса и подобряват релефа и сепарацията, но аеробиката прави телата ни издържливи, бори се с болестите на сърцето, повишава метаболизма или иначе казано обмяната на веществата и разсейва бързо причинителят на мускулната треска, а именно млечната киселина.

 

Любителите на здравословния начин на живот са сред най-изявените застъпници на кардио тренировките. Често изникващ въпрос в съзнанието ни обаче е съвместими ли са тези здравословни спортни занимания и градската среда? Отговорът е по средата. Градската среда е изпълнена с ред вреди за здравето ни – като започнем от гъстия смог, натрупан от работата на автомобили и енергийни и индустриални съоръжения и стигнем до вредните храни, с които понякога си угаждаме.

 

И все пак, аеробика в градски условия е по-добрият вариант от живот, лишен от аеробика. Тогава да се спрем на някои от най-добрите и надеждни избори за тренировки на сърцето и дишането в града.

 

 

Скачане на въже. Доброто, старо класическо упражнение – скачане на въже. От невръстна детска игра, та чак до професионалния живот на повечето спортисти, скачането на въже безспорно е съпровождала живота на всеки от нас. Децата пред блока или в парка скачат на въже за удоволствие, а боксьорите – за да повишат издържливостта си. Без значение дали имате или нямате въже, подскачането с основното използване на прасците ще повиши сърдечната ви честота и ще започне да гори калории. Изпълнявайте го като решение за затворени или отворени помещения. Тествано е и работи!

 

Тичане. Паркът или пешеходно-велосипедната алея в квартала могат да бъдат еднакво ефективни. Не се възпирайте от непрестанно движещите се автомобили. Мръсния въздух е вдишван така или иначе от дробовете ни, така че поне нека кардиото ускори метаболизма ни и тонизира мускулите. При дъждовно или друго неблагоприятно време навън, спокойно може да пуснете в употреба и бягаща пътечка от близката фитнес-зала.

 

Плуване. Това е единственият спорт или кардио упражнение, което не позволява на тялото да се изпоти. Причината е проста – тялото ви е постоянно потопено във водна среда, която автоматично намалява температурата на тялото и изключва необходимостта от охлаждането му по време на тренировки. Как бихте могли да плувате, ако не живеете близо до морето или някоя река? Ето, че градската среда има своите привилегии, стане ли въпрос за кардио. Посетете най-близкия басейн в жилищния си комплекс и се отдайте на ползотворни упражнения във водата.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия